Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Βλέπω ότι συνήθως οι προσπάθειες που καταβάλω για να επιτύχω τους στόχους μου δεν έχουν αποτέλεσμα. Και ακόμη με στενοχωρεί όταν βλέπω τους άλλους να με υποτιμούν, και να μή με προσέχουν όπως εγώ θα ήθελα.
Όλα αυτά με κάνουν να είμαι δυστυχισμένη. Πως μπορώ να απαλλαγώ απ´ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Για να απαλλαγεί κανείς από τέτοιες θλιβερές καταστάσεις χρειάζεται μια ειλικρινής γνωριμία με τον εαυτόν του. Να διερωτηθεί κανείς: Μήπως οι στόχοι που βάζω στη ζωή μου είναι πάρα πάνω από τις δυνάμεις μου και τις ικανότητές μου και γι αυτό δεν τους πετυχαίνω, παρ´ όλες τις προσπάθειές μου; Ο καθένας έχει χαρίσματα από τον Θεό, αλλά δεν τα έχει όλα ένας! Ούτε όλοι έχουν τα ίδια χαρίσματα, όπως το βλέπουμε και στην παραβολή των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-29). Επομένως χρειάζεται να ψάξει καθένας να βρεί το τάλαντο ή τα τάλαντα που του έδωσε ο Θεός και αυτά να αξιοποιήσει.
Επίσης να προβληματιστεί γιατί αισθάνεται ότι οι άλλοι δεν τον προσέχουν και δεν τον εκτιμούν όσο θα ήθελε. Μήπως έχει σχηματίσει για τον εαυτό του μεγάλη ιδέα, ότι είναι ένα εξαίρετο πρόσωπο, που ξεχωρίζει για την εξυπνάδα του, είτε για τη μόρφωσή του είτε για την ομορφιά του και αισθάνεται ότι όπου εμφανίζεται θα πρέπει να γίνεται το κέντρο του ενδιαφέροντος όλων; Είναι απαραίτητο να σκύψει μέσα του ο άνθρωπος να γνωρίσει τι πράγματι είναι. Τί έχει, και σε τί βαθμό το έχει. Αλλά και τί δεν έχει, να το παραδεχθεί για να μη γελοιοποιείται στην κοινωνία, όπως π.χ. κάποιοι που νομίζουν ότι είναι διάσημοι ποιητές, γράφουν ποιήματα, τα στέλνουν για δημοσίευση και μετά στενοχωρούνται από την αρνητική κριτική που τους ασκείται!
Πολύ βοηθητικές στο θέμα αυτό είναι οι προτροπές του Απ. Παύλου προς τους χριστιανούς της Ρώμης: "Μή φρονείτε για τον εαυτό σας παραπάνω απ´ ότι πρέπει να φρονείτε, αλλά να σας διακρίνει η μετριοφροσύνη και η σύνεση" (Ρωμ. 12,3) και αναλύει στη συνέχεια με παραδείγματα την έννοια αυτή. Να γνωρίζει ο καθένας τον εαυτό του ποιός πράγματι είναι και να μή καμώνεται ότι είναι ανώτερος και σπουδαιότερος από την πραγματικότητα, μας λέγει ο φωτισμένος Απόστολος.
Παρόμοια ήταν και η προτροπή, την οποία είχε ενστερνισθεί και ο σοφός στην αρχαιότητα Σωκράτης, και σ´ αυτή είχε στηρίξει τη φιλοσοφία του: "Γνώθι σαυτόν".
Γνώριζε τον εαυτόν σου. Μη σχηματίζεις ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό σου γιατί αυτό θα σε εκδικηθεί. Θα σε ζημιώσει. Γνώριζε καλά τον πραγματικό εαυτό σου.
"Για να επιτευχθεί η αυτογνωσία χρειάζεται ειλικρίνεια και κουράγιο για να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια μας. Στην αναζήτηση αυτής της γνώσης χρειάζεται να έχουμε μια ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό μας. Ούτε να τον υπερεκτιμούμε, ούτε να τον υποτιμούμε. Χρειάζεται μια ρεαλιστική άποψη για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας" (Γ. Δανέζη, Ψυχολόγος).

Έτσι ούτε οι επιδιώξεις μας θα υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας, αλλ´ ούτε και από τους άλλους θα περιμένουμε αναγνώριση της θέσεώς μας και των ικανοτήτων που δέν έχουμε. Η ζωή μας θα κυλά απλά, ταπεινά, ειρηνικά, μέσα στη χάρη του Θεού και την αγάπη των συνανθρώπων μας.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ