Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Μετά τη συνταξιοδότησή μου αισθάνομαι ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη ζωή μου. Αισθάνομαι σαν να ζώ χωρίς σκοπό, χωρίς να κάνω κάτι που να με ικανοποιεί. Πως μπορώ να βγώ απ´ αυτή την κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Σε αυτή την κατάσταση περιέρχονται πολλοί, όταν με την συμπλήρωση των ετών εξέρχονται από την επαγγελματική τους ενασχόληση και αισθάνονται πλέον άχρηστοι! Κάποιοι μάλιστα παθαίνουν κατάθλιψη, που αν δεν την αντιμετωπίσουν έγκαιρα "μαραζώνουν" και
καταλήγουν σε πρόωρο θάνατο!
Κατ´ αρχήν, θα πρέπει να δοξάζει τον Θεό εκείνος που αξιώθηκε να συμπληρώσει τη θητεία του στο επάγγελμά του. Έτσι πλέον έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το χρόνο του ελεύθερα, όπως ο ίδιος το επιθυμεί, χωρίς να υποχρεώνεται καθημερινά να τηρεί ωράρια και τις άλλες επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
Ανάλογα με τις ικανότητές του, την κλίση του και τις προτιμήσεις του καθένας, καλόν είναι να αναζητήσει ευκαιρίες δημιουργικής απασχολήσεως σε τομείς που τον ευχαριστούν. Συμμετοχή σε εθελοντικά Σωματεία, όπως ο "Ερυθρός Σταυρός" και άλλα, που αποσκοπούν στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, σε δραστηριότητες της Ενορίας, σε κοινωφελή έργα που χρειάζονται εθελοντές. Ακόμη μπορεί να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά Σεμινάρια με θέματα που τον ενδιαφέρουν, προκειμένου να βελτιώσει τις γνώσεις του και τις επιδόσεις του. Σήμερα οι Δήμοι σε κάθε πόλη, διευκολύνουν τους δημότες τους να παρακολουθήσουν διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής, μουσικής, παραδοσιακών χορών και άλλα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να αξιοποιεί δημιουργικά τον χρόνο του, να βγαίνει από την μοναξιά του και να ζεί σε κοινωνία με τους συναναθρώπους του.
Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι συμφωνούν στο ότι εκείνο που δίνει ικανοποίηση και χαρά στον άνθρωπο δέν είναι η ικανοποίηση των ενστίκτων του (όπως υποστήριζαν οι παλαιότεροι) ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα (που είναι όλα ασταθή και ευμετάβολα) αλλά η δημιουργικότητα. Η δημιουργική ικανότητα είναι έμφυτη στον άνθρωπο από τον Δημιουργό του. "Ο Πατήρ μου έως άρτι εργάζεται καγώ εργάζομαι" (Ιωάν. 5,17) είπε ο Κύριος. Ο Θεός δέν έπαυσε να δημιουργεί. Και αυτή την δημιουργική ικανότητα την μετέδωσε και στον άνθρωπο, τον οποίον "έκτισε κατ´ εικόνα" Του (Γεν. 1,27). Η προσωπική δημιουργία είναι πηγή χαράς και αισιοδοξίας για τον άνθρωπο. Η χαρά της δημιουργίας προέρχεται από την εσωτερική τάση του ανθρώπου για ελευθερία και γνώση. Η δημιουργία ικανοποιεί τις πνευματικές και ψυχικές ανάγκες του ανθρώπου. Η ψυχική ικανοποίηση που αντλεί το πρόσωπο από αυτό που δημιουργεί, κάνει πιό άμεση την επικοινωνία του με τους άλλους, με τους οποίους συνεργάζεται. Με την δημιουργικότητα εμπλουτίζονται τα συναισθήματα, αφοσιωνόμαστε στην εκπλήρωση ανωτέρων στόχων. Διαπιστώνουμε ότι έχει νόημα αυτό που κάνουμε και αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε κάτι ωφέλιμο στον άλλον.
Και επί πλέον με την δημιουργικότητα παρέχεται η δυνατότητα να αξιοποιεί ο άνθρωπος τις δεξιότητές του σε έργα που του προσφέρουν συναισθηματική πληρότητα και τη χαρά της δημιουργίας. Αρκεί βέβαια, να υπάρχει θέληση. Χωρίς τη θέληση δεν μπορεί να αρχίσει καμμία δημιουργία.
Αλλά όταν ξέρει κανείς ότι με την ενασχόληση του σε δημιουργικά έργα που επιτελεί -όχι αναγκαστικά- αλλά ελεύθερα, και οι άλλοι ωφελούνται και ο ίδιος απολαμβάνει βαθειά ψυχική ικανοποίηση και χαρά ευχαρίστως βγαίνει από την απομόνωση του και προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ