Νέα - Ανακοινώσεις ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕ

ag-xaralampos-tsesme-1

Ανήμερα της εορτής του, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, για πρώτη φορά μετά το 1922 θα χτυπήσουν οι καμπάνες και στην ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ. Η ιστορική λειτουργία θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στο άκουσμα της είδησης που αποτέλεσε συνέχεια της ιστορικής θείας λειτουργίας στον Αγιο Βουκόλο της Σμύρνης, οι Μικρασιάτες σε όλη την Ελλάδα με καταγωγή από τον Τσεσμέ, Κάτω Παναγιά, Αγία Παρασκευή, Αλάτσατα, Ρείσντερε και όλην την περιοχή της άλλοτε Μητρόπολης Κρήνης, προετοιμάζουν την συμμετοχή τους στην ιστορική αυτή στιγμή.

O μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ, χτίστηκε το 1832 στη θέση μικρότερου ναού και η ιστορία της ανέγερσής του και του μεγάλου μεγέθους του είναι στενά συνδεδεμένη και όμοια με αυτήν της ανέγερσης του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αλάτσατα. Χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, 760 τ.μ. 40 μ. μήκος Χ 19μ. πλάτος και με 12 και 12 κίονες από κόκκινο μάρμαρο να χωρίζουν τα κλίτη του που είναι αφιερωμένα το μεν βόρειο στην Παναγία το δε νότιο στον Άγιο Στέφανο ήταν κατάγραφος με αγιογραφίες του Παριανού ζωγράφου Ιωάννη Σιταρά. Σε αυτόν το ναό στοιβάχτηκαν το Σεπτέμβρη του 1922 χιλιάδες τα γυναικόπαιδα του Τσεσμέ, της Αγίας Παρασκευής, των Αλατσάτων, της Κάτω Παναγιάς, του Ρεΐσντερέ, και των γύρω οικισμών του κάμπου, περιμένοντας να φορτωθούν στα πλοία. Από το 2011 πραγματοποιούνται στο ναό εργασίες αποκατάστασης και στις 10 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η ιστορική λειτουργία.

ag-xaralampos-tsesme-2

ag-xaralampos-tsesme-3

ag-xaralampos-tsesme-4

Πηγή: Δίκτυο Mikrasiatis.gr | Ενημέρωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Νέα - Ανακοινώσεις ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕ