Η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ
- Λεπτομέρειες
- 27 Οκτωβρίου 2014
- Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας
ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχω την τάση ό,τι βλέπω και μου αρέσει να θέλω να το αγοράσω. Και καθώς η πιστωτική κάρτα με διευκολύνει στις αγορές, συχνά βρίσκομαι χρεωμένη στην
Τράπεζα με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτή την αδυναμία μου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Είναι αλήθεια ότι η καταναλωτική κοινωνία μας εύκολα παρασύρει τον καθένα μας να επιθυμούμε να αποκτήσουμε και πράγματα που δεν μας είναι αναγκαία•
ίσως και να μας είναι άχρηστα! Και αν ακόμη κάποιος έχει την οικονομική άνεση, είναι φρόνιμο να μή γίνεται θύμα των διαφημίσεων των διαφόρων εταιρειών που επιδιώκουν, με όλα τα μέσα, να μας παρασύρουν να αγοράζουμε άχρηστα πράγματα. Πολύ περισσότερο βέβαια όταν κανείς δανείζεται χρήματα για να αποκτήσει κάτι μή απαραίτητο. Έχουν καταστραφεί άνθρωποι από αυτή την ασύνετη τακτική.
Ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Φιλιππησίους για τον εαυτόν του: "Εγώ έμαθα να αρκούμαι σε όσα έχω" (4,11). Και στον μαθητή του Τιμόθεο: "Η ευσέβεια είναι μεγάλος πλούτος, για όποιον ικανοποιείται με όσα έχει" (Α' Τιμ. 6,6).
Πόσο ευτυχής γίνεται ο άνθρωπος αν ακολουθήσει το παράδειγμα και τη διδαχή του Αποστόλου Παύλου! Ωφελείται από πολλές πλευρές εκείνος που δεν προσκολλάται σε αντικείμενα που δεν του είναι αναγκαία στη ζωή του. Αισθάνεται χωρίς αυτά περισσότερο ελεύθερος. Δεν χάνει τον χρόνο του με το να ασχολείται με αυτά. Έχει τόσα άλλα σπουδαιότερα να κάνει. Υπάρχουν αντικείμενα , που νομίζει κανείς στην αρχή ότι τον διευκολύνουν. Μετά τα εγκαταλείπει κάπου και απλώς του πιάνουν τον τόπο.
Ένας απλός τρόπος να μη παρασύρεται κανείς στην αγορά άχρηστων πραγμάτων είναι: Όταν πηγαίνει στην αγορά για ψώνια, να αγοράσει μόνον αυτά που έχει σημειώσει από το σπίτι του ότι του χρειάζονται.
Και ένα άλλο που βοηθεί στην αποφυγή περιτών εξόδων είναι, να μήν αντικαθιστά με καινούργιο κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη ή και αν έχει παλιώσει μπορεί να επιδιορθωθεί.
Να μήν εξαρτούμε την ευτυχία της ζωής μας από τα πολλά υλικά αγαθά. Ας θυμηθούμε τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Διογένη, που για να διδάξει με το παράδειγμά του τους άλλους να περιορίζουν τις υλικές τους ανάγκες, χρησιμοποιούσε ως κατοικία του ένα πιθάρι. Και όταν ο Μ. Αλέξανδρος στάθηκε μπροστά του και τον ρώτησε τι χάρη θέλει να του κάνει, ο Διογένης του απάντησε:
- «Δεν θέλω τίποτε. Μόνο μετακινήσου λίγο πιο πέρα γιατί μου κρύβεις τον ήλιο»!
Μη ξεχνούμε και το ότι ο Κύριός μας ζούσε απλά, και "δέν είχε πού να γείρει το κεφάλι" (Ματθ. 8,20).
Βέβαια δεν μας υποχρεώνει ο Κύριος όλους να φθάσουμε σ´ αυτό το σημείο (στο οποίο φθάνουν όσοι απόλυτα αφιερώνονται στον Χριστό διά της πνευματικής ασκήσεως) αλλά ας προσπαθούμε στη ζωή μας να αρκούμαστε σε αυτά που έχουμε και σ´ αυτά που πραγματικά μας είναι αναγκαία για τη διαβίωσή μας. Έτσι θα διατηρούμε την ειρήνη και τη χαρά στη ζωή μας.