Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είμαι πολύ πονεμένη και φιλάσθενη, γι αυτό μου έκανε εντύπωση που άκουγα στις Παρακλήσεις της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο: "Μεταβολή των θλιβομένων, απαλλαγή τών ασθενούντων...". Πώς γίνεται η Παναγία να μας απαλλάσσει από τη θλίψη και τις αρρώστιες μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μιά στοργική, πιστή και φωτισμένη μητέρα μπορεί να παρηγορήσει το πονεμένο παιδί της, που καταφεύγει στην αγκαλιά της, καθώς επίσης βρίσκει τρόπους να το ανακουφίσει από πόνους και πυρετούς. Η Μητέρα του Θεανθρώπου, η Μεγάλη Μητέρα μας, η Παναγία, που κράτησε στήν αγκαλιά Της τον Χριστό, είναι δυνατόν να μη μπορεί; Ο Ιησούς, πάνω από τον Σταυρό, παρέδωκε στην προστασία της Παναγίας Μητέρας του τον αγαπημένον Μαθητή του Ιωάννη, λέγοντας: "Ιδού ο υιός σου" (Ιωάν. 19,26). Αυτός τώρα είναι ο γυιός σου. Μαζί με τόν Ιωάννη ο Κύριος παρέδιδε - εκείνη τη στιγμή- και όλους όσους θα πίστευαν σ´ Αυτόν και θα αποδέχονταν τη Μητέρα Του ως και δική τους Μητέρα.
Η ιστορία της Εκκλησίας μας φανερώνει ότι πράγματι η Παναγία Μαρία έχει αναδειχθεί η Μεγάλη στοργική Μητέρα όλων των πιστών. Το αισθάνεται αυτό κάθε χριστιανός, γι αυτό αυθόρμητα καταφεύγει κάτω από τήν προστασία της σε κάθε ανάγκη του, αλλά και σπεύδει να Την ευχαριστήσει μετά, για τις θαυματουργές ευεργεσίες Της. Αναρίθμητοι είναι οι Ιεροί Ναοί, (με πρώτον τον Ναόν της στη Γεθσημανή όπου και ο Τάφος της) που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν Της, σε όλον τον κόσμο και κατακλύζονται από τα πλήθη των πιστών που σπεύδουν να προσκυνήσουν τίς χαριτόβρυτες ιερές Εικόνες Της. Έχουμε γραπτές μαρτυρίες τουλάχιστον από τον 6ον αιώνα, γιά θαύματα που σχετίζονται με ιερές Εικόνες της Παναγίας, όπως της Παναγίας της Μονής Κύκκου της Κύπρου, της Παναγίας Πισιδιώτισσας και άλλων.
Είναι χαρακτηριστικές οι ονομασίες που έχουν αποδώσει οι πιστοί στις θαυματουργές Εικόνες Της :
Παναγία Ελεούσα, Παρηγορήτρια, Γιάτρισσα, Γρηγοροεπήκοος (που γρήγορα ακούει και σπεύδει), Παναγία η Βοήθεια, η Παραμυθία (που παρηγορεί) και τόσες άλλες! Όλα αυτά τι άλλο φανερώνουν, παρά ότι η Παναγία μας πράγματι βοηθεί, παρηγορεί και θεραπεύει με τη Χάρη της, όσους με πίστη ζητούν τις μεσιτείες Της προς τον Υιόν Της και Θεό μας!
Τα άπειρα θαύματα με τα οποία η Παναγία μας έχει βοηθήσει-και βοηθεί συνεχώς- τους πιστούς, αποδεικνύουν και τα συμβολικά ασημένια ή χρυσά αφιερώματα ευγνωμοσύνης, που οι πιστοί τοποθετούν στις Ιερές Εικόνες Της. Όπως π.χ. ασημένιο μικρό ομοίωμα κρεββατιού, που πρόσφερε παράλυτος μετά την θαυματουργική θεραπεία του, ομοίωμα ματιών από πρώην τυφλό, ομοίωμα ποδιού από θεραπευμένον ανάπηρο, ασημένιο ομοίωμα παιδιού εκ γενετής παράλυτου, που σηκώθηκε μπροστά στήν θαυματουργή Εικόνα και περπάτησε. Πολλά τέτοια θαύματα της Παναγίας μας έχουν ιδεί τα μάτια μας και στις ημέρες μας, που επιβεβαιώνουν τόν σχετικό ύμνο προς την Θεοτόκο: "Ουδείς προσφεύγων επί Σοί κατησχυμένος από σου εκπορεύεται, Αγνή Παρθένε Θεοτόκε• αλλ´ αιτείται τήν Χάριν και λαμβάνει το δώρημα προς το συμφέρον της αιτήσεως".
Αλήθεια, αδικεί τον εαυτόν του ο βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός, που έχει τήν δυνατότητα σε ώρα θλίψεως, ασθενείας, κιδύνου και ανάγκης να προσφύγει στη Χάρη της Μεγάλης Μητέρας μας και δεν το κάνει, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία. Ας εμπιστευθούμε τούς εαυτούς μας στην Παναγία Μητέρα του Χριστού μας και μαζί με τα πλήθη των πιστών ας Της λέμε με πίστη:
" Προστασία των Χριστιανών ...πρόφθασον ως Αγαθή εις την βοήθειαν ημών.." .
Η Παναγία μας -όταν της εμπιστευόμαστε τα προβλήματά μας- και θέλει και μπορεί, με τίς πρεσβείες Της να διώχνει τήν θλίψη από τις καρδιές μας, και να μας δίνει χαρά, αφού τήν αισθανόμαστε και είναι "Η Πάντων Χαρά"...

 

bullets