Συνέβησαν ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ 150 ΧΙΛΙΟΜ. ΜΕ 70.ΟΟΟ ΡΩΣΣΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ 150 ΧΙΛΙΟΜ. ΜΕ 70.ΟΟΟ ΡΩΣΣΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

Aπό τις 3 -8 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, έγινε η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου Velikoretsky, από την πόλη της Kirov στο χωριό Velikoretskoye, στις όχθες του μεγάλου ποταμού, όπου πρίν από 600 χρόνια έχει ανακαλυφθεί θαυματουργή εικόνα.

Η λιτανεία ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σεραφείμ στο Κίροφ, πέρασε μέσα από το χωριό Makar, το χωριό Bobino, και κατέληξε στο χωριό Velikoretskoye. Οι προσκυνητές,που συμμετείχαν στην λιτανεία, πέρασαν μέσα από χωράφια, δάση και βάλτους διανύοντας απόσταση 150 χιλιομέτρων. Οι πληροφορίες λένε ότι στην εφετεινή λιτανεία(2014) συμμετείχαν 70.000 περίπου άνθρωποι.
Η παράδοση της πομπής Velikoretsky ξεκίνησε πριν από έξι αιώνες. Η ανακάλυψη της εικόνας του Αγίου Νικολάου έγινε το 1383. Ο αγρότης από το χωριό Agalakov Krutitsy βρήκε την εικόνα στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού Great,κοντά στο χωριό Velikoretskoye, εξ ου και το όνομα,της λιτανευτικής πομπής – Velikoretskaya.
Γύρω στα 1400 η εικόνα εστάλη ,για λόγους ασφαλείας, στην πόλη Khlynov που τότε ονομαζόταν Vyatka, και αργότερα – Kirov. Σε ανάμνηση της εύρεσης της εικόνας του Αγίου Νικολάου, καθιερώθηκε από τα πρώτα χρόνια, η λιτανευτική πομπή στον τόπο της ανεύρεσης της και έτσι δημιουργήθηκε η λιτανευτική πομπή Velikoretskaya
Η θαυματουργή όμως εικόνα χάθηκε το 1935 με την κατεδάφιση (από το κομμουνιστικό καθεστώς) του καθεδρικού ναού Vyatkian Trinity Cathedral..Το 1930 η λιτανευτική πομπή Velikoretskaya είχε απαγορευτεί και άρχισε να ξαναπραγματοποιείται το 1989, λιτανεύοντας ένα πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου.
Η Λιτανεία οργανώθηκε από την Επισκοπή VYATKA, με την ευλογία του Μητροπολίτου Vyatskyi & Sloboda Μάρκου.
Κατά την πολυήμερη Λιτάνευση της Εικόνας και του Τιμίου Σταυρού, τελούνταν από τους Ιερείς Παρακλήσεις, Αγιασμοί, Ιερά Εξομολόγηση,Θείες Λειτουργίες και άλλες Ιερές Ακολουθίες

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από τις λιτανείες του 2013 και 2014

 

Λιτανεία

litaneia

 

Aνάπαυση κατά τη λιτανεία

anapafsi-kata-ti-litaneia

 

Ιερέας ευλογεί παιδάκι κατά την ώρα αναπαύσεως

iereas-evlogei-paidaki

Συνέβησαν ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ 150 ΧΙΛΙΟΜ. ΜΕ 70.ΟΟΟ ΡΩΣΣΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ