Η ΕΓΓΥΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είναι κακό να δίνουμε εγγύηση για να διευκολύνουμε έναν γνωστό μας, που μας παρακαλεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Επειδή από τους πρώτους χρόνους του χριστιανισμού πολλά προβλήματα δημιουργούνταν από τις εγγυήσεις που έδιναν και οι χριστιανοί, ο ένας για τον άλλον, ο 20ός Κανόνας των Αγίων Αποστόλων απαγορεύει αυστηρά στους Κληρικούς όλων των βαθμών να δίνουν εγγυήσεις. Όποιος Κληρικός δίνει εγγυήσεις να καθαιρείται. "Κληρικός εγγύας διδούς, καθαιρείσθω", γράφει επί λέξει ο Κανών. Με τον γενικόν όρον "Κληρικός" περιλαμβάνονται όχι μόνον οι Επίσκοποι, Ιερείς, Διάκονοι, αλλά και οι Υποδιάκονοι, ψάλτες, νεωκόροι και όλοι όσοι υπηρετούν την Εκκλησία. Από αυτό γίνεται φανερό ότι, μία ενέργεια -η παροχή εγγυήσεως- που απαγορεύεται με τόση αυστηρότητα από τους Αγίους Αποστόλους, σε όσους υπηρετούν την Εκκλησία, ασφαλώς θα πρέπει να αποφεύγεται και από τους άλλους πιστούς.
Είναι γνωστά τα δράματα ακόμη και ολοκλήρων οικογενειών, που καταστράφηκαν, εξ αιτίας εγγυήσεων που έδωσε ο αρχηγός της οικογενείας. Έκλεισαν καταστήματα· ακόμη και τα σπίτια τους έχασαν κάποιοι, και βρέθηκαν οι οικογένειές τους στον δρόμο. Γιατί; Διότι οι άνθρωποι για τους οποίους εγγυήθηκαν δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους και οι δανειστές τα διεκδίκησαν από την περιουσία των εγγυητών, όπως προβλέπει ο Νόμος.
Συνήθως, το πρόσωπο που ζητεί από γνωστόν του να εγγυηθεί για δάνειο, που θέλει να πάρει από Τράπεζα ή άλλον Οργανισμό, στερείται πόρων. Πώς, λοιπόν, μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι θα επιστρέψει εμπρόθεσμα το δάνειο που ζητεί να πάρει; Βεβαίως θα προβάλει ευλογοφανή επιχειρήματα. Όμως η πείρα της ζωής διδάσκει ότι όλα αυτά αποδεικνύονται "κούφια λόγια"!
Θα πεί κάποιος και τί να κάνω· να αρνηθώ να βοηθήσω δικόν μου άνθρωπο να αγοράσει π.χ. ένα σπίτι ή να ξεκινήσει μια εργασία ή κάτι άλλο που έχει απόλυτη ανάγκη; Φυσικά η χριστιανική αγάπη επιβάλλει να βοηθήσουμε, αλλά όσο μπορούμε. Δέν έχει π.χ. ο πατέρας δικαίωμα να βάλει εγγύηση το σπίτι, που μένει η γυναίκα του και τα παιδιά του, και αργότερα να κινδυνεύσουν να μείνουν άστεγοι! Πρίν εγγυηθεί είναι υποχρεωμένος να σκεφθεί πολύ καλά τι θα γίνει άν υποχρεωθεί αυτός να πληρώσει το χρέος του ανθρώπου, που ζητά τήν βοήθειά του. Με βάση αυτό, να εγγυηθεί τόσον ποσόν, όσον μπορεί -αν χρειαστεί- να το αντιμετωπίσει εξ ιδίων του χωρίς να αδικήσει την οικογένειά του. Με άλλα λόγια την εγγύηση που θα υπογράψει εξ αρχής, να είναι αποφασισμένος -αν χρειαστεί- να την εξοφλήσει ο ίδιος. Οπότε άν συμβεί αυτό -που είναι σύνηθες- να μπορέσει να ανταποκριθεί στήν ευθύνη που ανέλαβε, χωρίς να καταστραφεί οικονομικά ο ίδιος και τα παιδιά του, ούτε να κινδυνεψει να κλειστεί στη φυλακή.
Με δυό λόγια: Να εγγυάσαι για ό,τι μπορείς να δωρήσεις.
Έτσι αποφεύγονται τα δικαστήρια, με τις τόσες δυσμενείς επιπλοκές και δέν διαταράσσονται οι σχέσεις του δανειστή με τον εγγυητή. Έτσι και ο εγγυητής δεν έχει άγχος και διατηρεί τήν ειρήνη και τη χαρά στη ζωή του.-

 

bullets