Η ΑΝΑΒΟΛΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχω τη συνήθεια πολλές δουλειές μου να τις αφήνω για αργότερα. Αλλά μετά, είτε τις ξεχνώ είτε χάνεται η ευκαιρία, και στενοχωρούμαι. Τι να κάνω για να διορθωθώ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μια λαϊκή παροιμία λέει: "Μην αφήνεις για άλλη ώρα ό,τι μπορείς να κάνεις τώρα". Εάν πρόκειται για αναβολή απλής υποθέσεως, μπορεί να είναι μικρό το κακό. Κάποτε όμως μπορεί να συμβεί κάτι τρομερό, όπως αυτό που συνέβη στον άρχοντα της αρχαίας Θήβας (Ελλάδα) Αρχία. Η ιστορία λέει ότι ο Αρχίας, ο ολιγαρχικός άρχοντας της αρχαίας Θήβας, (4ος αι. π.Χ.) γλεντούσε στο σπίτι του έμπιστου φίλου του Φυλλίδα, όταν ένας αγγελιοφόρος, που έστειλε κάποιος άλλος φίλος του, έφθασε φέρνοντας ένα πολύ επείγον μήνυμα.
-«Το πρόσωπο που σας γράφει, του λέει ο αγγελιοφόρος, σας παρακαλεί να διαβάσετε αυτό το γράμμα αμέσως, χωρίς καθυστέρηση. Αναφέρεται σε μια πολύ σπουδαία και επείγουσα υπόθεση ».
- « Ες αύριον τα σπουδαία » απάντησε ο Αρχίας γελώντας και παραμέρισε το γράμμα.
Όμως η επόμενη μέρα δεν ήλθε ποτέ για τον Αρχία. Συνωμότες, υποστηριχτές του Πελοπίδα, πολιτικού αντιπάλου του Αρχία, τις προθέσεις των οποίων αποκάλυπτε το μήνυμα εκείνο, τον δολοφόνησαν ενώ ακόμη διασκέδαζε. Αν δεν ανέβαλε να διαβάσει το γράμμα θα είχε λάβει τα μέτρα του για να προστατευθεί.
Συγκλονιστικό παράδειγμα για την συμπεριφορά πολλών ανθρώπων γύρω μας, οι οποίοι αναβάλλουν πάντοτε για αργότερα υποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν έγκαιρα.
Μήπως κάτι παρόμοιον, μάλλον χειρότερο, δέν παθαίνουν κάποιοι που έχουν βαπτιστεί χριστιανοί, αλλά έχουν απομακρυνθεί από τον Χριστό και την Εκκλησία Του και ζουν αντίθετα προς το θέλημα του Θεού. Τους παροτρύνουν οι δικοί τους να αλλάξουν ζωή, να μετανοήσουν, να εξομολογηθούν, να εκκλησιάζονται. Το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι ο δρόμος που πήραν τους οδηγεί στον όλεθρο, αλλά αναβάλλουν. -Ναί, απαντούν στις προτροπές των φίλων τους· θα πάω να εξομολογηθώ, αλλά αργότερα, για να έχω προετοιμαστεί πρώτα. Αλλά από αναβολή σε αναβολή, κάποιο απρόοπτο γεγονός τους κόβει το νήμα της ζωής και χάνουν την ψυχή τους. Είναι βγαλμένο από την πείρα της ζωής ότι· "Η αναβολή -συνήθως- σημαίνει ματαίωσιν, η δε ματαίωσις καταστροφήν".
Πόσα ωραία έργα δέν έχουν ματαιωθεί εξ αιτίας των αναβολών! Αλλά η αναβολή στενοχωρεί και βλάπτει όχι μόνον εμάς τους ίδιους αλλά και τους άλλους, αν περιμένουν από μας κάποια εξυπηρέτηση ή βοήθεια. -Έλα αύριο να σου δώσω, συνηθίζουν να απαντούν μερικοί, σ´ εκείνον που θα πάει να τους ζητήσει κάτι. Κι αυτό μπορεί να συνεχίζεται για καιρό. Είναι κρίμα να βασανίζουν τον άλλον με τίς συνεχείς αναβολές; Αν δέν έχεις να το πείς καθαρά · " Δέν μπορώ" ή "δέν έχω να σου δώσω". Άν όμως έχεις και μπορείς να δώσεις αυτό που σου ζητεί δώσε το τώρα. Αυτό προτρέπει και η Αγία Γραφή: Σ´ αυτόν που σου ζητεί τήν βοήθειά σου " μη πείς· ξαναγύρισε πάλι, αύριο θα σου δώσω· εφ´ όσον σήμερα σου είναι δυνατόν να κάνεις το καλό· διότι δέν γνωρίζεις τι θα συμβεί και σε σένα και στόν άλλον την αυριανή μέρα" (Παροιμ. 3,28).
Είναι ευτυχία για τον άνθρωπο να κάνει το καθήκον της κάθε στιγμής. Η αποφυγή της αναβολής τόσον των μικρών υποθέσεων, όσον και των μεγάλων, μας εξασφαλίζει πράγματι την ειρήνη και τη χαρά στη ζωή μας.-

 

bullets