ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ;

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είχα βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ζήτησα από γνωστό μου πρόσωπο δανεικά, αλλά δέν μπορώ να του τα επιστρέψω. Αυτό θεωρείται κλοπή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το τίμιο είναι από την αρχή να είμαστε ειλικρινείς στις σχέσεις μας με τον άλλον. Όταν του ζητούμε δανεικά χρήματα και του υποσχόμαστε ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα του τα επιστρέψουμε, είμαστε άραγε βέβαιοι ότι θα τα έχουμε τότε, ή αυτό είναι πρόφαση για να μας δώσει το ποσόν που του ζητούμε; Γιατί, άν συμβαίνει το δεύτερο, εν γνώσει μας είμαστε ένοχοι και για το ψέμα που του λέμε και για τήν απάτη που κάνουμε να του αποσπάσουμε χρήματα, αφού από την αρχή ξέρουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να του τα επιστρέψουμε. Αν ο άλλος είναι συγγενής ή φίλος μας, πώς ανέχεται η συνείδησή μας να τον εξαπατήσουμε και να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση; Διότι ο άλλος μπορεί να φύλαγε αυτά τα χρήματα, για να εξοφλήσει κάποια αναγκαία υποχρέωσή του, π.χ. να πληρώσει τα δίδακτρα του παιδιού του, ή να πληρώσει τους φόρους του μέχρι την ημερομηνία που του είχε ορισθεί. Πίστεψε ότι θα του επιστρέψεις τα χρήματά του εγκαίρως, σου τα δίνει και συ δέν ανταποκρίνεσαι. Δεν σκέπτεσαι σε τι δύσκολη θέση τον φέρνεις; Σου έκανε το καλό και συ του ανταποδίδεις πικρία; Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν του έλεγες από την αρχή την αλήθεια: -Έχω απόλυτη ανάγκη από αυτό το ποσόν. Θα προσπαθήσω να σου το επιστρέψω, αλλά δέν ξέρω μέχρι πότε. Μπορείς να με βοηθήσεις; Έτσι ο άλλος θα κάνει τούς υπολογισμούς του και ανάλογα θα ενεργήσει. Οπότε και συ, χωρίς άγχος και χωρίς να εκτίθεσαι, θα προσπαθήσεις με την άνεσή σου να εξοφλήσεις τα δανεικά σου, όποτε μπορέσεις.
Χειρότερη, βέβαια, είναι η τακτική που εφαρμόζουν κάποιοι, που δεν προσπαθούν να βρουν βιοποριστική εργασία, και ζητούν από τον ένα και τον άλλον τάχα δανεικά, ενώ από την αρχή δέν έχουν καν στο μυαλό τους σκέψη να τα επιστρέψουν! Παίρνουν τα χρήματα "δανεικά και αγύριστα" όπως λέει ο λαός. Ένας τέτοιος άνθρωπος σύντομα θα γίνει γνωστός στην κοινωνία και θα πέσει σε ανυποληψία.
Ο αληθινός χριστιανός είναι πάντοτε ειλικρινής στις σχέσεις του με τους άλλους και συνεπής στις υποσχέσεις του και στις υποχρεώσεις του. Γνωρίζει ότι κλοπή, που καταδικάζει ο Νόμος του Θεού, δέν είναι μόνον η απόσπαση χρημάτων με τους γνωστούς τρόπους, αλλά και με μεθοδευμένες ενέργειες υπό μορφήν δανείου, που ποτέ δέν επιστρέφεται.
Γι αυτό ο έντιμος χριστιανός αποφεύγει ενέργειες που θα εκθέσουν τόν ίδιον και θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον άλλον και έτσι διατηρεί τήν ειρήνη και τη χαρά στήν ψυχή του.

 

bullets