Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Από πολύ καιρό έχω χάσει το κέφι μου. Το πρωί δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεββάτι. Δέν έχω διάθεση ούτε για διάβασμα ούτε για δουλειά. Νιώθω ένα πλάκωμα στήν καρδιά, μία συνεχή θλίψη. Τίποτε δεν μ´ ευχαριστεί. Θα προτιμούσα να πεθάνω. Μπορώ να βγώ από αυτή τήν κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Τα συμπτώματα αυτά, αφού μάλιστα διαρκούν αρκετόν καιρό, μπορεί να υποδηλώνουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει το άτομο σε πολλούς τομείς της ζωής του, όπως τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, τη φυσική υγεία και εμφάνιση, την επαγγελματική επίδοση, την κοινωνική δραστηριότητα, και την ικανότητα του να χειρίζεται τις καθημερινές καταστάσεις. Δυστυχώς οι διεθνείς στατιστικές παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που υποφέρουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη, ελαφράς ή σοβαράς.(Περίπου 350.000.000 άτομα, σε όλο τόν κόσμο, υποφέρουν από κατάθλιψη).
Τα αίτια που την προκαλούν δέν ειναι πάντοτε εύκολο να εξακριβωθούν, αλλά ως φαίνεται (αν δεν είναι οργανικής φύσεως η κατάθλιψη) κάποιοι βιο­λογικοί και συναισθηματικοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσει ένα άτομο διαταραχή κατάθλιψης. Το ευχάριστο είναι ότι ακόμη και το 80-90% των ανθρώπων με κατάθλιψη μπορούν να βοηθηθούν.
Συχνά οι άνθρωποι έχουν ένα πρόβλημα και δεν ξέρουν ότι υποφέρουν από κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να μη ζητάνε ή να μη λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια. Όταν το διαπιστώσουν, καλόν είναι να συμβουλευτούν ειδικό γιατρό, γιατί πρέπει να αποκλειστούν παθήσεις που εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα (πχ. Υποθυρεοειδισμός, έλλειψη κάποιου συστατικού στον οργανισμό κ.ά.)
Το άτομο, με τη βοήθεια ειδικού γιατρού, μπορεί να βρει ανακούφιση γρήγορα από τα συμπτώματα του, με ψυχοθεραπεία, φάρμακα ή συνδυασμό των δύο. Το πιο σημαντικό βήμα -ίσως και το δυσκολότερο- για να ξεπεράσει κανείς την κατάθλιψη είναι να ζητήσει βοήθεια από το κατάλληλο πρόσωπο.
Οι περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν με τήν βοήθεια έμπειρου Πνευματικού. Γιατί συχνά φθάνει στην κατάθλιψη ένα άτομο του οποίου έχουν διασαλευθεί οι σχέσεις με τον "Άρχοντα της ειρήνης" τον Χριστό, που είναι και η πηγή της χαράς. Ο Πνευματικός θα τον βοηθήσει να ερευνήσει τα βάθη της ψυχής του για να εντοπίσει τα "νοσηρά κύτταρα" της ψυχής, όπως πάθη, ολιγοπιστίες, έλλειψη εμπιστοσύνης στην πατρική πρόνοια του Θεού και τόσα άλλα που κατέθλιψαν την ψυχή του με συνέπεια να υποφέρει και το σώμα. Γιατί ο άνθρωπος, ως ψυχοσωματικός οργανισμός δέχεται αλληλεπίδραση, είτε από τόν σωματικόν, είτε από τον ψυχικόν παράγοντα. Ανέφερε ένας φημισμένος ψυχίατρος την εξής περίπτωση. Δέχθηκε στο ιατρείο του έναν φοιτητή με εμφανή τα συμπτώματα της "κλινικής καταθλίψεως". Από την συζήτηση μαζί του διαπίστωσε ότι η βασική αιτία της ασθενείας του ήταν πολύ σοβαρή παραβίαση του ηθικού νόμου του Θεού. Χωρίς να προχωρήσει σε άλλες εξετάσεις ή χορήγηση φαρμάκων, του συνέστησε, άν θέλει, να πάει να μιλήσει με Πνευματικόν και μετά να έλθει να προχωρήσει στην θεραπεία του. Μετά από λίγες ημέρες ο φοιτητής επανήλθε στόν ψυχίατρο και του είπε: -Σας ευχαριστώ πολύ, γιατρέ μου. Είδα τόν Πνευματικό. Αισθάνομαι τώρα πολύ καλά. Εσάς δέν σας χρειάζομαι πλέον!
Ώστε, φρόνιμο είναι, σε σοβαρές καταστάσεις κατάθλιψης να ζητήσει ο άνθρωπος την βοήθεια της ιατρικής επιστήμης και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει. Παράλληλα όμως να μη ξεχνά ότι η καθαρή ψυχή, η ήρεμη συνείδηση, οι ειρηνικές σχέσεις με όλους τούς συνανθρώπους του, η πίστη και η απόλυτη εμπιστοσύνη στην αγάπη και την προστασία του Θεού είναι τα βασικά εφόδια, που θα τόν βοηθήσουν να απαλλαγεί από καταθλιπτικές καταστάσεις και έτσι να απολαμβάνει διαρκώς στην καρδιά του του τη χαρά και την ειρήνη του Θεού.

 

bullets