Απαντήσεις Μητροπολίτου ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχω μείνει χωρίς εργασία. Θέλω να εργαστώ, αλλά δεν βρίσκω εργασία ανάλογη με τα προσόντα μου και την κοινωνική μου θέση. Τι να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Βέβαια το ιδανικό είναι να επιλέξει κανείς εργασία που τον ευχαριστεί και ανταποκρίνεται στα μορφωτικά και άλλα προσόντα που έχει. Όταν όμως, παρ´ όλες τις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες, δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό, συνετό και αναγκαίο είναι να περιορίσει τις απαιτήσεις του και να δεχθεί να ασκήσει κάποια εργασία, έστω και αν στην κοινωνία θεωρείται κατώτερη.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κατώτερα επαγγέλματα, εάν βέβαια διαγράψουμε "επαγγέλματα" που αντίκεινται στο Νόμο του Θεού και βλάπτουν ψυχικά και σωματικά τους ανθρώπους. Όπως στο σώμα όλα τα μέλη είναι χρήσιμα, για να λειτουργήσει σωστά ο ανθρώπινος οργανισμός, έτσι και στην κοινωνία όλα τα επαγγέλματα είναι αναγκαία, για να ζήσει η κοινωνία των ανθρώπων.
Αυτό μας το δίδαξε με το παράδειγμά Του πρώτος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Έζησε στη γη ως άνθρωπος, ενώ συγχρόνως ήταν και Θεός. Κατά την στιγμή του Ευαγγελισμού ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είχε εξαγγείλει στην Θεοτόκο "θα γεννήσεις γιο...Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομαστεί Υιός του Υψίστου...θα βασιλεύσει εις τους αιώνας και η βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος! (Λουκ. 1,32-33). Δηλαδή ο Ιησούς ήταν και είναι ο ενδοξότερος και αιώνιος βασιλιάς. Ποιός βασιλιάς μπορεί να συγκριθεί μαζί Του! Και όμως, για να δώσει το παράδειγμα σε μας, διάλεξε ένα χειρωνακτικό επάγγελμα και εργάστηκε ως μαραγκός σε ένα καταφρονεμένο χωριό της Γαλιλαίας. Και εργάστηκε ως ένας από μας, ενώ θα μπορούσε με τρόπον θαυματουργικό, όπως χόρτασε πέντε χιλιάδες τη μιά φορά και τέσσερις χιλιάδες άνδρες την άλλη (χωρίς να υπολογισθούν οι χιλιάδες των γυναικών και των παιδιών) να εξασφαλίζει τα αναγκαία για την διαβίωση τόσον του ιδίου όσον και της Μητέρας Του και του Ιωσήφ.
Το ίδιο βλέπουμε αργότερα να κάνει και ο κορυφαίος των Αποστόλων Παύλος. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Είχε αποκτήσει μόρφωση όσον λίγοι νέοι της εποχής του. Ήταν εκλεκτός Απόστολος του Χριστού και έφερνε πλήθος ψυχών στην Εκκλησία. Είχε κάθε δικαίωμα να ζει όπου πήγαινε ως φιλοξενούμενος των πιστών. Και όμως, εργαζόταν σκληρά ράβοντας σκηνές για να αντιμετωπίζει τα έξοδά του· και όχι μόνον τα δικά του, αλλά και τών συνεργατών του που τον ακολουθούσαν!
Επομένως, να μή περιφρονούμε τα χειρονακτικά επαγγέλματα ως κατώτερα. Κάποτε μάλιστα συμβαίνει αυτά να είναι πολύ πιό αποδοτικά και συμφέροντα από άλλα, που τα θεωρούμε ανώτερα και διεξάγονται σε κάποιο γραφείο!
Άλλωστε η εργασία, η οποιαδήποτε επωφελής γιά τήν κοινωνία εργασία, είναι αυτή καθ´ εαυτήν πολύτιμη και αναγκαία στον άνθρωπο. Την καθιέρωσε ο ίδιος ο Δημιουργός στους Πρωτοπλάστους από την πρώτη στιγμή που τους έβαλε στον Παράδεισο: "εργάζεσθαι αυτόν και φυλάττειν" (Γεν. 2,15) ήταν η εντολή. Η εργασία δεν είναι χρήσιμη μόνον για τις βιοποριστικές μας ανάγκες. Ακόμη και αν κάποιος έχει εξασφαλισμένους τους πόρους να ζήσει, πρέπει να εργάζεται, ώστε να βοηθεί και τους άλλους που έχουν ανάγκες. Ο Απ. Παύλος συνιστά στους Εφεσίους να εργάζονται με τα χέρια τους για να μπορούν να δίνουν και σ´ όποιον έχει ανάγκη (Εφ. 4,28). Η εργασία είναι αναγκαία στον άνθρωπο όπως η καθημερινή τροφή. Η εργασία γίνεται σχολείον αρετής και συμβάλλει στην απομάκρυνση πονηρών λογισμών και άλλων κακιών, κατά την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει -πάση θυσία- να αποφεύγεται η αργία, η οποία, κατά τον Άγιον Ιωάννην τον Χρυσόστομον, είναι "πηγή πάσης αμαρτίας", και όλοι να ασκούμε όποιο είδος τίμιας εργασίας μπορούμε, με προθυμία, επιμέλεια και χαρά.-

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ