Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Μετά από ένα λόγο μου ή ενέργεια, που δεν μου φαίνεται σωστή, αισθάνομαι μέσα μου μια στενοχώρια που με βασανίζει για καιρό. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορώ να απαλλαγώ απ´ αυτή τη στενοχώρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο Δημιουργός μαζί με τα άλλα εφόδια, που χάρισε στον άνθρωπο για να εκπληρώσει τον προορισμό του, έδωσε και την συνείδηση. Θα λέγαμε η συνείδηση είναι η φωνή του Θεού μέσα μας για να μας καθοδηγεί στην πορεία της ζωής μας ή το θεϊκό Φώς που φωτίζει τόν δρόμο μας για να μή λοξοδρομούμε. Όσο, λοιπόν, προχωρούμε σωστά, η συνείδησή μας είναι αναπαυμένη και αντανακλά στην ψυχή μας την χαρά και ικανοποίηση. Όταν όμως ξεφεύγουμε από το ορθό και αληθινό "χτυπάει ο κώδωνας κινδύνου" ή ανάβει "κόκκινο λαμπάκι"! Μας ειδοποιεί: "Πρόσεξε!" "Κάτι δέν πάει καλά!" Αν, αμέσως προσέξουμε την ειδοποίηση και επανέλθουμε στη σωστή πορεία μας, προχωρούμε πλέον κανονικά και η συνείδηση ηρεμεί. Αν όχι, εξακολουθεί να μας ειδοποιεί ανήσυχη για τις θλιβερές συνέπειες της λαθεμένης πορείας μας και ακριβώς αυτή η ανησυχία της κυριαρχεί στήν ψυχή μας. Έχουμε τότε, όπως συνήθως λέγεται, "τύψεις συνειδήσεως" ενοχλήσεις, θλίψη, στενοχώρια.
Επομένως, γιά να απαλλαγούμε από αυτή τη θλιβερή κατάσταση, (που όχι σπάνια έχει θλιβερές συνέπειες στήν ψυχική μας υγεία, με επίδραση και στη σωματική υγεία) ο μόνος τρόπος είναι να επισημάνουμε την αιτία που ενόχλησε την συνείδησή μας και να την εξουδετερώσουμε αποφασιστικά. Αν η συνείδηση μας "τύπτει" για ένοχα αισθήματα εναντίον άλλων, να φροντίσουμε να τα αποβάλλουμε· αν για λόγια ψεύτικα, άδικα, συκοφαντικά, υβριστικά, που προσέβαλαν και έβλαψαν τους αδελφούς μας, να τους ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμην και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Αν με πράξεις έχουμε βλάψει τους αδελφούς μας να τους αποζημιώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Όμως, αυτού του είδους οι παραβάσεις μας καθιστούν ένοχους και ενώπιον του Θεού, αφού παραβήκαμε το θέλημά Του. Γι αυτό, με ειλικρινή μετάνοια να προσέλθουμε στον Πνευματικό να εξομολογηθούμε όλα όσα μας "καταμαρτυρεί" η συνείδησή μας, για να καθαριστεί η ψυχή μας. Έτσι και μόνον, αφού εξαλειφθεί από τήν ψυχή μας η αιτία που τάραξε τη συνείδησή μας, θα ηρεμήσουμε και θα ξαναποκτήσουμε τη γαλήνη και τη χαρά μέσα μας. Είπαν:
- Η γαλήνη της συνειδήσεως είναι η μεγαλύτερη αμοιβή της αρετής.
- Η καθαρή συνείδηση είναι μία συνεχής γιορτή της ψυχής.
- Η καθαρή συνείδηση είναι εκατό φορές πιό ευχάριστη από τη φωνή της δόξας.
- Οι γεναίες ψυχές ευχαριστούνται περισσότερο με την ικανοποίηση της συνειδήσεως παρά με τον θόρυβο της φήμης.
- Η συνείδηση είναι η μαγνητική πυξίδα του ανθρώπου στο ταξείδι της ζωής.
- Σκοπός της ζωής δεν είναι να πας με τον κόσμο, αλλά να ζεις με τόν Νόμο του Θεού, που έχεις μέσα σου και που λέγεται συνείδηση.
-Συνείδηση είναι το ανεκτίμητο δώρο των ουρανών, η αθάνατη θεϊκή φωνή, ο αλάνθαστος οδηγός, ο δίκαιος δικαστής του καλού και του κακού, που κάνει τόν άνθρωπο όμοιο με τον Θεό.
Προσοχή, ποτέ μήν επιδιώξουμε να πνίξουμε τη φωνή της συνειδήσεώς μας και βρεθούμε στον γκρεμό!
Με την φωτισμένη από τον Θεό συνείδησή μας, ως αλάνθαστο οδηγό, θα απολαμβάνουμε πάντοτε την αληθινή χαρά και ειρήνη στη ζωή μας.

 

bullets