ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΤΖΙΓΚΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
- Λεπτομέρειες
- 14 Μαΐου 2014
- Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας
Στον Εστπερινό της Κυριακῆς των Μυροφόρων
3 Μαΐου 2014
Όπως κάθε χρόνο εορτάστηκε κι εφέτος η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν επί αιώνες στην Αττάλεια και μετά τον διωγμόν του 1922 βρίσκεται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου.( Η περιοχή από Σφαγεία μετονομάστηκε σε Ταύρος, προφανώς για να ενθυμούνται οι Ατταλειώτες, που εγκατεστάθηκαν εκεί, την μεγάλη οροσειρά του Ταύρου που περιβάλλει την Αττάλεια και όχι μόνον).
Στον Μέγα Πανηγυρικόν Εσπερινό, με την άδειαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πισιδίας π.Σωτήριος. Έλαβαν μέρος δώδεκα Ιερείς, πολλοί εκ των οποίων -όπως και ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ραφαήλ- κατάγονται από την περιοχή, που περιλαμβάνεται στον Νομό Ατταλείας.
Οι πιστοί που κατέκλυσαν τον Ναό, με βαθειά συγκίνηση και ευλάβεια προσκυνούσαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας, που είναι γνωστή με την κυπριακή προφορά ως "Τζίγκο Παναγιά", επειδή είναι αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Παναγίας του Κύκκου, της Κύπρου. Η ζωή τόσον των Ορθοδόξων Χιστιανών, που επί αιώνες κατοικούσαν στην Αττάλεια, όσον και των προσφύγων και των μέχρι σήμερα απογόνων τους, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Θαυματουργή αυτή ιερή Εικόνα της Παναγίας μας.
Παραθέτουμε την Ομιλία στον Εσπερινό (3/5/2014) του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας, Εξάρχου Σίδης και Ατταλείας:
ΟΜΙΛΙΑ
Ένα από τα νεώτερα -σχετικώς- θαύματα, που επιτέλεσε η Παναγία μας, δια της θαυματουργού ιεράς Εικόνας της, γνωστής ως "Τζίγκο Παναγιά", ανήμερα της Κυριακής των Μυροφόρων, έγινε αφορμή να καθιερωθεί ο εορτασμός της την ημέρα αυτή.
Είναι θησαυρός πολύτιμος για την εδώ Εκκλησία, η παρουσία της Θαυματουργής αυτής Εικόνας της Παναγίας, που μέχρι το 1922 βρισκόταν στην Αττάλεια και μεταφέρθηκε έως εδώ, με μεγάλη ευλάβεια από τους Πρόσφυγες.
Η πρωτότυπη εικόνα, η οποία -κατά την παράδοση- είναι έργον του Ευαγγελιστή Λουκά, είχε μεταφερθεί μέσω Αιγύπτου στην Αττάλεια, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Ήδη έχουμε γραπτές μαρτυρίες ότι η ευλαβής Βασίλισσα Πλακίλλα, σύζυγος του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α' (325-395), που εορτάζεται ως Αγία την 14η Σεπτεμβρίου, είχε προσφέρει στην θαυματουργή αυτή εικόνα "ιμάτιον πορφυρούν". Ο Επίσκοπος της Ατταλείας το κρέμασε σε επιφανές σημείο του κεντρικού ναού της πόλεως και υπάρχει πληροφορία ότι υπήρχε στον Ναό, αυτό το αφιέρωμα πρός την Παναγία, μέχρι το 11ον αιώνα. Είχε συμβεί, δε, ένα θαυμαστόν σημείον το οποίο έπεισε τον Σουλτάνο του Ικονίου, που είχε επισκεφθεί την Αττάλεια, να απαλλάξει τους κατοίκους της από τον κεφαλικό φόρο.
Η πρωτότυπη αυτή Εικόνα, για να προστατευθεί από τις επιδρομές των Σαρακηνών μεταφέρθηκε στην Κύπρο, απ´ όπου για περισσότερη ασφάλεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο αυτοκρατορικό παλάτι. Αργότερα, γύρω στα 1100, ο τότε Διοικητής της Κύπρου, παρακινήθηκε από τον Ερημίτη Ησαΐα, να μεταβούν μαζί στην Κωνσταντινούπολη και να ζητήσουν την εικόνα της Παναγίας από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.
Μετά από σειρά θαυμάτων ο αυτοκράτορας επείσθη ότι ήταν θέλημα Θεού να δοθεί η εικόνα, και μάλιστα χορήγησε τα απαιτούμενα χρήματα, για την ανέγερση Μοναστηριού στην Κύπρο, κι εκεί να τοποθετηθεί η εικόνα. Όπως και έγινε! Το Μοναστήρι που κτίστηκε σε πλαγιά του βουνού Κύκκου, ως γνωστόν, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Μοναστήρι της Κύπρου, και εκεί φυλάσσεται η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας μέχρι σήμερα.
Αυτής της εικόνας πιστό αντίγραφο είναι η εικόνα που είχε δοθεί στην Αττάλεια, και από τότε ήταν γνωστή ως "Τζίγκο Παναγιά" δηλαδή Παναγία του Κύκκου. Αλλά και αυτή η εικόνα είναι θαυματουργή. Κατά τους αιώνες που έμενε στην Αττάλεια πολλά θαύματα έγιναν και ο λαός πολύ την ευλαβείτο. Αναφέρονται θαύματα που έγιναν όχι μόνον σε χριστιανούς αλλά και Τούρκους που την ευλαβούνταν.
Γι αυτό κατά τον διωγμό του 1922 οι Έλληνες δεν μπορούσαν να την εγκαταλείψουν και να φύγουν. Ο Ιερέας της Ατταλείας π. Παγκράτιος Τανταλίδης (αδελφός του Μητροπολίτη Πισιδίας Γερασίμου) με τον Παιδονόμο της Ατταλείας Παναγιώτη Χατζηεσμέρη, με πολλές προφυλάξεις την έφεραν στην Ελλάδα.
Πέρασαν από τότε 92 χρόνια! Όμως η ευλάβεια των πιστών, τόσον των απογόνων των προσφύγων Ατταλειωτών, όσον και όλων των ευσεβών κατοίκων της περιοχής πρός την Τζίγκο Παναγιά δεν έχει μειωθεί. Αυτή ήταν και είναι η καταφυγή, το στήριγμα, η προστασία όλων των χριστιανών, που την προσεγγίζουν με ευλάβεια και πίστη. Αυτό γίνεται ολοφάνερο από την αθρόα προσέλευση των πιστών στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Ιερόν αυτόν Ναόν, που κτίστηκε πρός τιμή της, κάθε χρόνο, σαν σήμερα και αύριο. Προσερχόμαστε με βαθειά ευγνωμοσύνη να ευχαριστήσουμε την Παναγία Μητέρα μας που στήριξε, παρηγόρησε, συμπαραστάθηκε στους κατατρεγμένους πατέρες μας, που άφησαν τα σπίτια τους και τα αγαθά τους στην Ανατολή και βρέθηκαν εδώ άστεγοι, ρακένδυτοι, πάμφτωχοι, περιφρονημένοι. Με τη Χάρη της όμως έγινε το θαύμα. Κατόρθωσαν, με την πίστη τους στον Υιόν Της και Θεόν μας, να ορθοποδήσουν, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους γνώσεις και όχι μόνον οι ίδιοι να αναδειχθούν στην κοινωνία σημαντικοί παράγοντες, αλλά και να συντελέσουν στην πρόοδο και ανάπτυξη της Αθηναϊκής κοινωνίας.
Σήμερα η χώρα μας διέρχεται τη δεινή αυτή κρίση που έχει αγγίξει όλους μας. Σε πολλούς προκαλεί απογοήτευση. Ο πιστός όμως χριστιανός, δέν επιτρέπει ποτέ στον εαυτόν του να χάσει την ελπίδα του. Σκέπτεται: Οι πρόσφυγες πρόγονοί μας,όταν έφθασαν εδώ το 1922, δέν είχαν τίποτε άλλο από ένα μπογαλάκι, που μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους και κάποια εικόνα από το Εικονοστάσι του σπιτιού τους, με σπουδαιότερη απ´ όλες την εικόνα αυτή της Παναγίας μας. Και όχι απλά επιβίωσαν, αλλά έφθασαν στην ευημερία. Πώς το κατόρθωσαν αυτό; Με την εργατικότητά τους, την τιμιότητά τους, με το πνεύμα οικονομίας, με την αλληλεγγύη που ανέπτυξαν μεταξύ τους, με την τήρηση των παραδόσεών τους, και με την καταφυγή τους στον Χριστό και στην Παναγία Μητέρα μας. Να, λοιπόν, ο δρόμος που υποδεικνύουν και σε μάς οι πατέρες μας. Άς τον ακολουθήσουμε, με πίστη και αισιοδοξία, ότι η Παναγία μας δέν θα κωφεύσει στις ικεσίες μας, αφού η πείρα αιώνων αποδεικνύει ότι• "Ουδείς προστρέχων επί Σοί κατησχυμένος από Σου εκπορεύεται, Αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλ´ αιτείται τη χάριν και λαμβάνει το δώρημα πρός το συμφέρον της αιτήσεως".
Αδελφοί μου και αδελφές εν Κυρίω, εύχομαι η χάρη της Παναγίας μας, που ήλθατε να τιμήσετε απόψε και να καταθέσετε τα αιτήματά σας, να σας χαρίσει με τις πρεσβείες της ό,τι καλό επιθυμείτε και να ζείτε πάντα με την ειρήνη και τη χαρά του Αναστάντος Κυρίου μας.
Χρόνια Πολλά σε όλους σας. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Από τον εορτασμό της "Τζίγκο Παναγιάς" στην Κοίμηση της Θεοτόκου Ταύρου.
Η ιστορική θαυματουργή εικόνα της "Τζίγκο Παναγιάς" της Ατταλειώτισσας.