Η ΜΟΝΑΞΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχω μείνει μόνος. Δεν μπορώ να αντέξω τη μοναξιά μου• Τί νά κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το πρόβλημα αυτό, για κάποιους ανθρώπους υπήρχε πάντοτε. Αλλά στις ημέρες μας, που έχει διαφοροποιηθεί η δομή της κοινωνίας, το αίσθημα της μοναξιάς κυριεύει ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας.
Από την αρχή όμως θα πρέπει να διαχωρήσουμε τις έννοιες μοναχικό άτομο και μοναξιά. Διότι μπορεί ένα άτομο να ζει μόνο του, χωρίς συγγενείς και φίλους και να μην αισθάνεται καθόλου μοναξιά• όπως π.χ. ένας ερημίτης ασκητής, που επιλέγει τον μοναχικό βίο, ζει με την αδιάλειπτη προσευχή και πνευματική άσκηση και αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος και χαρούμενος. Και μπορεί άλλο άτομο να έχει σύζυγο, παιδιά και εγγόνια και να αισθάνεται μοναξιά. Και ως φαίνεται, τη μεγαλύτερη μοναξιά τη νιώθουν όταν είναι με πολύ κόσμο! Δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις• χαρακτηριστική η περίπτωση φημισμένου ηθοποιού με βραβείο Όσκαρ και τρία άλλα μεγάλα βραβεία που δήλωνε ότι πάσχει από μοναξιά!
Αλλά άς ιδούμε το θέμα της μοναξιάς.
Πότε ένα πρόσωπο αισθάνεται μοναξιά; Συνήθως:
-Όταν νιώθει ότι οι άλλοι τον ξεχνούν και δέν του δίνουν σημασία.
-Όταν νιώθει ότι δέν τον αγαπούν και δεν τον καταλαβαίνουν.
-Όταν δέν έχει ένα πρόσωπο με διάθεση να ακούσει τον πόνο του.
-Όταν δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους.
-Όταν είναι αναγκασμένο να κάνει μια δύσκολη δουλειά μόνο του, χωρίς βοήθεια.
-Όταν δεν έχει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που τον περιβάλλουν.
-Όταν δεν μπορεί να ζήσει μαζί με πρόσωπα που θα έπρεπε να του είναι αγαπητά, και ζει χωριστά, γιατί δεν ταιριάζουν.
-Όταν τον περιβάλλουν άτομα που αισθάνεται ότι δεν έχουν τη διάθεση να του προσφέρουν τίποτε, και το κίνητρο για ότι κάνουν είναι το συμφέρον τους.
-Όταν επιλέγει να μένει μόνο του για να μή πληγώνεται από τους άλλους.
-Όταν νιώθει άδεια τη ψυχή του και δεν είναι συμφιλιωμένο μαζί της.
-Όταν δεν είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του και κάνει αυτό που θέλει.
-Όταν δεν έχει διάθεση να δώσει αγάπη και μόνον την απαιτεί από τους άλλους.
-Τέλος έχει λεχθεί•" Ουδείς αισθάνεται μεγαλύτερη μοναξιά απ´ εκείνον που αρνήθηκε τη σχέση του με τον Θεό και ζεί αποκομμένος απ´ Αυτόν".
Για την αντιμετώπιση της μοναξιάς να σκεφθεί κανείς• Μοναξιά είναι η έλλειψη προσώπων ή η έλλειψη που νιώθω; Άραγε φταίνε μόνον οι άλλοι για τη δική μου μοναξιά; Μήπως εγώ είμαι ο κυρίως υπεύθυνος που δεν με καταλαβαίνουν οι άλλοι και απομακρύνονται από κοντά μου; Είπε κάποιος: "Μη ψάχνεις να βρείς αλλού την αγάπη. Μέσα σου ψάξε να βρείς τα τείχη που έκτισες για να την κλείσεις έξω και συ να μείνεις με τη μοναξιά σου".
Ο Χριστιανός που είναι συμφιλιωμένος με τον εαυτό του και αγωνίζεται για την εκπλήρωση του προορισμού του, που έχει αδελφικές σχέσεις με τους συνανθρώπους του και τους προσφέρει ό,τι περισσότερο μπορεί, και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Θεό με την προσευχή και τη συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, ποτέ δεν θα αισθανθεί μοναξιά. Θα έχει πάντα ανοιχτή την καρδιά του και θα τους χωρεί όλους μέσα της, για να τους προσφέρει την αγάπη με τον καλό λόγο, με το ειλικρινές χαμόγελο, με το θερμό ενδιαφέρον και με κάθε τι που ο άλλος έχει ανάγκη. Έτσι, θα δίνει και θα παίρνει αγάπη. Αυτή η αγάπη σαν μαγνήτης θα ελκύει τους άλλους κοντά του και ποτέ δεν θα νιώθει μοναξιά. Αντίθετα, θα γεμίζει η ψυχή του χαρά και ειρήνη παντοτινή.

 

bullets