Συνέβησαν ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(Ι. Ν. Ευαγγελισμού Πουσάν 2014 )

Κατά την Εορτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας, παρακληθείς προς τούτο υπό του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας π. Αμβροσίου, χοροστάτησε στόν Μ. Εσπερινό και λειτούργησε στον εορτάζοντα Ι. Ναόν Πουσάν (Κορέας) και εκήρυξε τόν θείον λόγον. Παραθέτουμε το κείμενον της ομιλίας του.

 Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μεγάλης χαράς. Αυτό τονίζουν τα αγιογραφικά αναγνώσματα και οι ύμνοι της μεγάλης Εορτής του Ευαγγέλισμού της Θεοτόκου:
-" Σήμερον χαράς ευαγγέλια...σωθέντες, μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένον να βοήσουμε· Χαίρε Κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά Σού ". (Δοξαστικόν Αποστίχων Εσπερινού).
- "Σήμερον άπασα κτίσις αγάλλεται , ότι το χαίρε Σοι φωνεί ο Αρχάγγελος" (Κάθισμα Όρθρου).
- " Ευαγγελίζου γή, χαράν μεγάλην" (Θ´ Ωδή).
Γιατί; Διότι "Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ´ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις" . Αυτό που είχε προαναγγείλει ο Θεός στην Εύα, και όλες οι γενεές των ανθρώπων με λαχτάρα περίμεναν, σήμερα πραγματοποιείται. Έρχεται ο Υιός του Θεού ως άνθρωπος για να σώσει την ανθρωπότητα.
Γιατί όμως σ´ αυτή τη χρονική περίοδο εκπληρώνεται το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου; Διότι μόλις τώρα παρουσιάστηκε το κατάλληλο πρόσωπο, που ως εκπρόσωπος της ανθρωπότητος θα ανταποκρινόταν ελεύθερα στο σχέδιο αυτό του Θεού. Ο Θεός δέν ήθελε από μόνος Του, αναγκαστικά να σώσει τον άνθρωπο, αν και ο άνθρωπος δέν θα εξέφραζε τη θέλησή του να συνεργασθεί μαζί Του. Και αυτό το μοναδικό πρόσωπο ήταν η αγνή Κόρη της Ναζαρέτ, η Παρθένος Μαρία.
Ας προσέξουμε μιά λεπτομέρεια από το γεγονός του Ευαγγελισμού, που μας παρουσιάζει το ιερό Ευαγγέλιο· ο Θεός έκρινε ότι, το πλέον κατάλληλο πρόσωπον, μεταξύ όλων γενεών των ανθρώπων, για να γίνει η Μητέρα του Υιού Του, ήταν η κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, η Μαρία.
Στέλνει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και της αναγγέλλει το θέλημά Του. Αλλά, δεν την υποχρεώνει να
το δεχτεί. Την αφήνει ελεύθερη να αποφασίσει. Γι αυτό ο Αρχάγγελος, αφού είπε ό,τι του ανέθεσε ο Θεός να μεταφέρει, δέν φεύγει· περιμένει την απόφασή της. Και η Αγνή Παρθένος Μαρία, αφού έλυσε τις απορίες της, είπε το ναι, στο θέλημα του Θεού. Υπάκουσε ταπεινά να προσφέρει τον εαυτό της στην εκπλήρωση του σχεδίου του Θεού: "Ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου" (Λουκ. 1,38). Τότε, αφού πήρε την απάντηση της Παρθένου ο Αρχάγγελος, έφυγε να την μεταφέρει στον Θεό. Και τότε μόνον άρχισε να πραγματοποιείται το σχέδιο, που είχε ο Θεός για τη σωτηρία μας· αυτό που διακηρύσσουμε και στο Σύμβολον της Πίστεως: Πιστεύω στον Ιησούν Χριστόν τον Υιόν του Θεού "τον δι' ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν... σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα".
Δέν χρειάζεται να πούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα γιά ολόκληρη τήν ανθρωπότητα, που είχε αυτό το ναι της Θεοτόκου. Σ´ αυτό το ναί, που είπε η Παναγία μας,ως εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους, στηρίχθηκε η σωτηρία μας. Γι αυτό Της εκφράζουμε ολόψυχα τήν ευγνωμοσύνη μας.
Αυτό το ναί, αυτή η υπακοή στο θέλημα του Θεού, που έδειξε η απλή εκείνη κόρη της Ναζαρέτ, έγινε το άρμα που την ανύψωσε μέχρι τον ουρανό. Την κατέστησε το πιό σπουδαίο πρόσωπο όλων των γενεών των ανθρώπων. Η Εκκλησιαστική Ιστορία την χαρακτηρίζει ως την Πρώτη μετά τον Ένα, τον Χριστό. Ο Υμνωδός την υμνεί ως "τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ". Κι εκείνη, γεμάτη ευγνωμοσύνη, ξεσπάει σε δοξολογία στον Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό·" Μεγαλύνει η ψυχή μου τόν Κύριο.....ότι εποίησέ μοι μεγαλεία ο Δυνατός" (Λουκ.1,46 & 49).
Αλλά ο Θεός, όχι μόνον στήν Θεοτόκο, και σε κάθε πιστό που υπακούει στο θέλημά Του
χαρίζει δόξα και μεγαλεία. Το είπε ο Ίδιος ο Ιησούς : οι πιστοί που υπακούουν στον Θεό "θα λάμψουν σαν τόν ήλιο στη Βασιλεία του Ουράνιου Πατέρα τους" (Ματθ. 13,43). Ο Θεός όταν ζητάει από τον άνθρωπο να υπακούει στις εντολές Του, δέν το κάνει γιατί ο Ίδιος έχει κάποιο συμφέρον απ´ αυτό. Ο Θεός δέν έχει ανάγκη από τίποτε. Το κάνει μόνον και μόνον για να καταστήσει τον άνθρωπο άξιον κληρονόμον των θησαυρών Του, για τους οποίους ο Απ. Παύλος, έγραψε ότι: "ά οφθαλμός ουκ είδε και ούς ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ανθρώπου ουκ ανέβη, ά ητοίμασεν ο Θεός τοις αγαπώσιν Αὐτόν"(Α' Κορ.2,9).
Να, τα θαυμαστά αποτελέσματα της υπακοής στον Θεό!
Η Εύα δέν υπάκουσε στην εντολή του Θεού και έχασε τη χαρά του Παραδείσου, και επί πλέον προξένησε τόσα δεινά στήν ανθρωπότητα. Η Παρθένος Μαρία υπάκουσε στον Θεό και έγινε το όργανο της σωτηρίας μας. Κι εμείς, λοιπόν, το έργο της σωτηρίας μας που άρχισε με την υπακοή της Παρθένου Μαρίας , ας το ολοκληρώσουμε, ο καθένας προσωπικά, με τη δική μας υπακοή στα λόγια του Χριστού.

Συνέβησαν ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ