Απαντήσεις Μητροπολίτου Ο ΘΩΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΟΣ;

Ο ΘΩΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΟΣ;

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ακούω που λένε για κάποιον που δεν θέλει να πιστέψει αυτό που του λένε: "Αυτός είναι σαν τον άπιστο Θωμά". Και μου δημιουργείται η απορία: Ο Απόστολος Θωμάς ήταν άπιστος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αν προσέξουμε τα λόγια που είπε ο Κύριος στον Μαθητή Του Θωμά, όταν τον συνάντησε οκτώ μέρες μετά την Αναστασή Του, θα διαπιστώσουμε ότι δεν τον χαρακτήρισε άπιστον, αλλά του είπε: "Μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός" (Ιω. 20,27). Και ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας λέει: «Ω της καλής απιστίας του Θωμά». Ο Θωμάς όταν του έλεγαν οι άλλοι Μαθητές· "Είδαμε τον Κύριο με τα μάτια μας" αμφέβαλλε. Έλεγε μέσα του· εσείς τον είδατε, αλλά εγώ δέν τον είδα! Ήθελε πειστήρια για να παραδεχτεί την Ανάσταση. Και όταν ο Κύριος συγκατέβηκε σ´ αυτή την αδυναμία του Μαθητή Του και του εμφανίστηκε δείχνοντας τα τρυπημένα χέρια Του, ο Θωμάς, με τόσο συγκινητικά λόγια ομολόγησε την πίστη του: "Εσύ είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου" (στίχ. 28).
Αυτή την πίστη του, ο Απόστολος Θωμάς, στον Αναστάντα Χριστόν την διεκήρυξε σ´ όλες τις χώρες που εκήρυξε το Ευαγγέλιο, μέχρι την Νότιο Ινδία, και την επικύρωσε με το μαρτυρικό του αίμα!

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου Ο ΘΩΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΟΣ;