Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Μου φαίνεται παράξενο, το ότι οι Μαθητές του Χριστού, τόσο πολύ δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι αναστήθηκε, ενώ ο Κύριος τους το είχε προαναγγείλει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Δεν ήταν μόνον η Ανάσταση του Χριστού· υπήρχαν και τόσες άλλες αλήθειες που ο Κύριος απεκάλυπτε και οι Μαθητές δεν κατανοούσαν. Γι αυτό ο Κύριος κατά καιρούς τους επέπλητε για να συνετιστούν: "Ακόμα και σεις είστε ασύνετοι; Δεν μπορείτε να καταλάβετε;" (Ματθ. 15,16). "Tόσο πωρωμένη είναι η καρδιά σας; Παρ´ όλο που έχετε μάτια δεν βλέπετε;" (Μάρκ. 8,17-18).
Οι Μαθητές, π.χ., είχαν λάβει την εξουσίαν να θεραπεύουν δαιμονισμένους. Σε μια περίπτωση όμως, που ήσαν μόνοι τους, επιχείρησαν να θεραπεύσουν ένα δαιμονισμένο παιδί, χωρίς να τα καταφέρουν. Όταν μετά από λίγο ήρθε ο Κύριος και θεράπευσε τον δαιμονισμένο τον ρώτησαν: Κύριε, "Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε το δαιμόνιο;" η απάντηση του Κυρίου ήταν: "Εξ αιτίας της απιστίας σας" (Ματθ.17,20).
Πως όμως συνέβαινε οι Μαθητές, που επί τρία χρόνια ζούσαν κοντά στον Κύριο και άκουγαν τόσα πολλά, να παρουσιάζουν τόσο σοβαρές αδυναμίες;
Οι ιεροί Ευαγγελιστές μας εξηγούν τον λόγο: "Τότε ακόμα δεν είχαν το Άγιον Πνεύμα, επειδή ο Ιησούς δεν είχε ακόμα δοξαστεί με την Ανάσταση" (Ιω.7,39). Ο Κύριος τους το είχε πεί: "Το Πνεύμα το Άγιον, ο Παράκλητος... εκείνος θα σας διδάξει τα πάντα και θα σας φέρει στη μνήμη σας όλα όσα σας έχω πεί εγώ" (Ιω.14,26). "Το Πνεύμα της Αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια" (Ιω.16,12).
Και όλα αυτά που τους προανήγγειλε ο Κύριος πραγματοποιήθηκαν μετά την Ανάσταση Του, την ημέρα της Πεντηκοστής, που έλαβαν με τρόπο εντυπωσιακό το Αγιον Πνεύμα. Τότε φωτίστηκαν οι ψυχές τους και κατάλαβαν τα όσα είχαν ακούσει και είχαν ιδεί να κάνει ο Κύριος και τα διεκήρυξαν με θάρρος όπου και αν πήγαν.
Γι αυτό ακριβώς και η Εκκλησία μας αμέσως μετά το Βάπτισμα τελεί και το Μυστήριο του Αγίου Χρίσματος, ώστε να λάβει ο Νεοφώτιστος το Άγιο Πνεύμα, που θα τον φωτίζει, εμπνέει και καθοδηγεί στη ζωή του.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ