Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ

ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα. Πολλές φορές αποφεύγω να αντιμετωπίζω τα προβλήματα της ζωής και καταφεύγω στην ονειροπόληση ζώντας σε ένα φανταστικό κόσμο. Αλλά όταν συνέρχομαι και βλέπω μπροστά μου τη σκληρή πραγματικότητα πανικοβάλλομαι. Τι να κάνω για να απαλλαγώ από αυτή την κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όπως γνωρίζουμε τα παιδιά αρέσκονται στα παραμύθια. Στη μικρή ηλικία δέν είναι σε θέση να διακρίνουν τα πραγματικά γεγονότα από τα φανταστικά και τα συγχέουν στο νου τους. Αυτή η κατάσταση, από λαθεμένη αγωγή των γονέων τους, είναι δυνατόν σε κάποια άτομα να συνεχισθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Άν η οικογένεια τους εξασφάλιζε όσα χρειάζονταν για μία άνετη διαβίωση και οι ίδιοι δέν χρειάσθηκε να εργαστούν, να κουραστούν, να αντιμετωπίσουν την σκληρότητα της ζωής για να επιβιώσουν, παρατείνουν την ανεμελιά των παιδικών τους χρόνων και στην ώριμη ηλικία. Όταν πλέον, σταματήσει η στήριξη της οικογενείας και χρειάζεται αυτοί να μπουν στη βιοπάλη, αισθάνονται ανίκανοι να προχωρήσουν και καταφεύγουν στην ονειροπόληση. Ζουν στον δικό τους φανταστικό χώρο. Δέν έχουν όρεξη να εργαστούν και να κοπιάσουν. Φαντάζονται ότι με εύκολους τρόπους θα ζήσουν στην ανώτερη κοινωνία. Επιχειρούν να ανοίξουν π.χ. επιχειρήσεις, στις οποίες οι άλλοι θα εργάζονται και αυτοί θα είναι οι διευθυντές! Και όταν, όπως είναι επόμενο, από έλλειψη πείρας αποτυγχάνουν, απογοητεύονται και πάλιν κλείνονται στον εαυτό τους και συνεχίζουν να ζουν στον φανταστικό κόσμο τους!
Πρόκειται ασφαλώς για αρρωστημένη κατάσταση, η οποία άν συνεχίζεται επί μακρόν, χρειάζεται την συνδρομή και βοήθεια του καταλλήλου επιστήμονα ψυχολόγου.
Για απλούστερες καταστάσεις η σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι η δημιουργικότητα. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι εκείνο που χαρίζει την ικανοποίηση στον άνθρωπο δέν είναι ούτε η ικανοποίηση του γενετησίου ενστίκτου, (όπως υποστήριζε ο Φρόυντ) ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, αλλά η δημιουργικότητα. Γι αυτό, σε πολλές περιπτώσεις συνιστούν την "εργοθεραπεία". Να ασκήσει ο άνθρωπος τις ικανότητές του, τα χαρίσματά που του έδωσε ο Θεός (διότι όλοι έχουμε λάβει κάποια χαρίσματα, λίγα ή πολλά). Ως προς τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ας αρχίσει από τα απλά και σίγουρα, χωρίς να περιμένει από την αρχή τα μεγάλα κέρδη. Ας περιορισθεί στο "μεροκάματο" και μετά, αναλόγως με τις ικανότητές του και τις συνθήκες της κοινωνίας, να προσπαθήσει να εξελιχθεί.
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ως άνθρωπος, που έζησε μεταξύ των ανθρώπων τριάντα ολόκληρα χρόνια σ´ένα χωριό, και στο θέμα αυτό μας έδωσε το παράδειγμα. Δούλευε κοντά στον προστάτη του Ιωσήφ ως μαραγκός!
Όταν, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε φαντασιώσεις, που μας βγάζουν από την πραγματικότητα, με την βοήθεια πνευματικού συμβούλου, με τον φωτισμό του Θεού που θα επικαλούμαστε, με συστηματική εργασία και επιμέλεια, να προσπαθούμε να ζούμε μια χαρούμενη, γεμάτη δραστηριότητα, δημιουργική ζωή.

 

 

bullets