ΤΟ ΨΕΜΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν με ερωτούν για κάτι, και δέν θέλω να δώσω απάντηση, για να αποφύγω χρησιμοποιώ το ψέμα. Το ίδιο κάνω και για να δικαιολογήσω μια ζημιά ή κάποιο άλλο λάθος μου. Το καταλαβαίνω μετά και στενοχωριέμαι. Τι να κάνω για να αποφεύγω τα ψέματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Είναι αλήθεια ότι στις σχέσεις των ανθρώπων κυριαρχεί το ψέμα, και οι άνθρωποι τόσο έχουν εθισθεί σ´ αυτό που δεν το θεωρούν κάτι σοβαρό! Είναι όμως έτσι; Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μας αποκαλύπτει ότι το ψέμα προέρχεται από τον διάβολο, και αυτός είναι "ψεύστης και πατήρ του ψεύδους" (Ιω.8,44). Αυτός πρωτοχρησιμοποίησε το ψέμα μέσα στον Παράδεισο, για να αποπλανήσει τους Πρωτόπλαστους και να τους βγάλει έξω απ´αυτόν. Αυτός παρασύρει τους ανθρώπους να ψεύδονται, για να τους απομακρύνει από τον Χριστό, που είναι η Αλήθεια. Όποιος, λοιπόν, ψεύδεται τάσσεται με την παράταξη του διαβόλου και αν είναι Χριστιανός απομακρύνεται από τον Χριστό. Γι αυτό, τόσο στον Δεκάλογο της Παλαιάς Διαθήκης όσον και στην Καινή Διαθήκη, απαγορεύεται ο άνθρωπος του Θεού να μεταχειρίζεται ψέματα:
- "Μή λέτε ψέματα ο ένας στον άλλον, αφού βγάλατε από πάνω σας τον παλιό αμαρτωλό εαυτό σας με τις συνήθειές του" (Κολ. 2,9).
- "Πετάξτε από πάνω σας το ψέμα και ο καθένας ας λέει την αλήθεια στον διπλανό του" (Εφ.4,25).
Άν αυτό το καταλάβουμε καλά, όπωσδήποτε θα βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από το ψέμα.

Ο Χριστιανός όταν σφάλλει, όσο μεγάλο κι αν είναι το παράπτωμά του, αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξεώς του με θάρρος. Δέν φοβάται τις συνέπειες. "Το Πνεύμα που μας έδωσε ο Θεός δεν είναι πνεύμα δειλίας, αλλά πνεύμα δύναμης, αγάπης και σωφροσύνης" (Β´ Τιμ.1,7). Όταν μας ζητήσουν τον λόγο για μια ζημιά που προξενήσαμε ή για κάποια λαθεμένη ενέργεια ή άδικο λόγο, δεν θα καταφύγουμε στο ψέμα για να ξεφύγουμε, αλλά θα σταθούμε με θάρρος να πούμε την αλήθεια, να ζητήσουμε συγγνώμη και να διορθώσουμε την κατάσταση. Οι υπεκφυγές, οι ψεύτικες δικαιολογίες και η επίρριψη της ευθύνης σε άλλους, δεν ταιριάζουν στον άνθρωπο που θέλει να ακολουθεί τον Χριστό, ο Οποίος είναι "η Οδός και η Αλήθεια"!

Αλλά και στις περιπτώσεις που μας κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις, στις οποίες κρίνουμε ότι δεν πρέπει να αποκαλύψουμε την αλήθεια, δέν θα πανικοβληθούμε.
Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και με ευγένεια να κοιτάξουμε τον άλλον στα μάτια και να σιωπήσουμε. Δεν έχουμε την υποχρέωση να ικανοποιούμε την αδιάκριτη περιέργεια των άλλων, ούτε να ανοίγουμε την καρδιά μας στον καθένα. Άν ο συνομιλητής μας είναι ευγενής και έχει διάκριση θα καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να περιμένει απάντηση. Άν όχι, με τον κατάλληλο τρόπο να αλλάξουμε θέμα, και αν επιμένει, με σαφήνεια να του πούμε ότι προτιμούμε να μη συνεχίσουμε τη συζήτηση για το θέμα που ερωτά. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη απάντησή μας και όχι να μπερδέψουμε τα πράγματα αραδιάζοντας ψέματα!
Να μένουμε σταθεροί στην εντολή της Καινής Διαθήκης: "Μη ψεύδεσθε εις αλλήλους"· και στην 9η Εντολή του Δεκαλόγου "Οὐ ψευδομαρτυρήσεις κατὰ τοῦ πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδῆ".
Έτσι όχι μόνον δεν θα αμαρτάνουμε, αλλά και θα διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας και την ειρήνην της ψυχής μας.

 

bullets