Απαντήσεις Μητροπολίτου ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν μου δίνουν υποσχέσεις και δεν τις τηρούν πολύ στενοχωριέμαι. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, κι εγώ έχω δώσει υποσχέσεις, που δεν έχω εκπληρώσει. Αυτό φυσικά και τους άλλους στενοχωρεί και εμένα. Πως μπορεί να προλαβαίνει κανείς τέτοιες καταστάσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πολλά δεινά προξενούν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Όχι μόνον ψυχολογικά αρρωσταίνουν κάποιοι, περιμένοντας επί μακρόν την εκπλήρωση μιάς υποσχέσεως που τους εδόθη, αλλά και ουσιαστικά μπορεί π.χ. να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας ασθενούς, που περιμένει την οικονομική ενίσχυση -που του υποσχέθηκαν- για μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση ή κάτι παρόμοιο. Πολλοί έχουν υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες ανεκπλήρωτων υποσχέσεων! Τι μπορεί να γίνει;
Προτιμότερον να μή δίνουμε εύκολα υποσχέσεις, που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να τις εκπληρώσουμε. Να φροντίζουμε, αυτό που μας ζητεί ο άλλος, αν μπορούμε, να του το προσφέρουμε απ´ ευθείας, το δυνατόν συντομότερον. Αν χρειάζεται χρόνος, για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη του άλλου, να του εκδηλώσουμε την αγάπη μας, το ενδιαφέρον μας γι αυτόν, να του πούμε ότι θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε και μέχρι ποιό σημείο θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε την επιθυμίαν του. Ας κάνει προσπάθεια και προς άλλη κατεύθυνση, ας απευθυνθεί και προς κάποιον άλλον. Μετά από αυτή την απάντηση ο άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη δεν "κρέμεται από πάνω μας"· προσπαθεί να βοηθηθεί και από αλλού. Έτσι ούτε αυτός θα απογοητευθεί, αν δεν τον βοηθήσουμε, ούτε εμείς θα εκτεθούμε και κατηγορηθούμε, ότι ξεγελάσαμε τον άλλον με ψεύτικες υποσχέσεις!
Κάποιοι από ευγένεια και καλωσύνη, συγκινούνται από το πρόβλημα του συνανθρώπου τους, και όταν τους ζητηθεί βοήθεια, ενώ ξέρουν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν κάτι, υπόσχονται αόριστα. Ο άλλος όμως, σχηματίζει την εντύπωση ότι θα βοηθηθεί και περιμένει! Το αποτέλεσμα, η υπόσχεση που δόθηκε με "καλωσύνη" και δεν εκπληρώθηκε, να προξενήσει πολύ κακό και πολλές στενοχώριες. Γι αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή, να σκεφθεί κανείς όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να συμβούν και μετά να πεί το ναι, σε κάτι που του ζητείται. Αλλά και πάλι, επειδή είμαστε άνθρωποι και πολλά μεσολαβούν από τη μιά μέρα στην άλλη, να αφήνει κανείς και ένα ενδεχόμενο ότι μπορεί κάτι να συμβεί και -παρ´ όλη την καλή του διάθεση- να μη μπορέσει να ανταποκριθεί. (Πόσα τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στην κοινωνία!)

Υπάρχουν όμως και ελαφρότερες περιπτώσεις, που πρέπει κανείς να απαντήσει με ένα ναί ή όχι· π.χ. Να οριστεί μία συνάντηση· να γίνει κάπου μια επίσκεψη. Πρίν απαντήσουμε να σκεφθούμε: Μήπως έχουμε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα εκείνη; Είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση; Μόνον αν είμαστε βέβαιοι από κάθε πλευρά να πούμε το ναι. Κατόπιν τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στην ώρα μας. Όχι, "έ, δεν πειράζει, όποτε και να πάω δεν με παρεξηγεί"! Η ευγένεια και η αγάπη απαιτεί να μή τον αφήνουμε να περιμένει. Άν, δε, μεσολαβήσει κάποια αδήρητη ανάγκη, που μας εμποδίζει να είμαστε στην ώρα μας, αμέσως να τον ειδοποιήσουμε, να το ξέρει, να μη περιμένει άσκοπα!
Η τήρηση των υποσχέσεων φανερώνει την ευγένεια, την διακριτική αγάπη και την εκτίμηση που τρέφει κανείς προς τους συνανθρώπους του.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ