Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Εύκολα παρεξηγιέμαι. Αλλά και οι άλλοι πολλές φορές με παρεξηγούν και χαλάνε οι σχέσεις μας. Πως να αποφεύγω τις παρεξηγήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πράγματι, η παρεξήγηση είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στις σχέσεις των ανθρώπων, ακόμη και μεταξύ συγγενών και φίλων, πάσης ηλικίας. Πως μπορούμε να προλαβαίνουμε το φαινόμενο αυτό, που δηλητηριάζει συχνά τις σχέσεις ακόμη και πολύ αγαπημένων προσώπων;
Προς τούτο αναγκαίον είναι να επισημάνουμε την κυριότερη αιτία που προκαλεί την παρεξήγηση· και αυτή είναι η εσφαλμένη ερμηνεία των διαθέσεων και των αισθημάτων του άλλου· η λαθεμένη εξήγηση που δίνουμε στην ενέργεια του άλλου. (Όπως το λέει και η λέξη "παρ-εξήγηση"· άλλη και όχι σωστή εξήγηση). Πιανόμαστε από μία λέξη ή κίνηση η ενέργεια του συνανθρώπου μας και δίνουμε τη δική μας ερμηνεία, που υπαγορεύει η καχυποψία μας ή ο εγωϊσμός μας. Κάποτε αυτές οι παρεξηγήσεις έχουν ολέθριες συνέπειες σε μακροχρόνιες φιλίες, σε εταιρείες, σε οικογένειες ακόμη και σε ολόκληρους λαούς.
Στο 10ο κεφ. του βιβλίου Β´ Βασιλειών της Παλαιάς Διαθήκης, διαβάζουμε ότι ο Δαβίδ από καλωσύνη έστειλε εκπροσώπους του να εκφράσουν τα συλλυπητήριά του στον Ανάν, βασιλέα των Αμμωνιτών, για τον θάνατον του πατέρα του Αννών, (ο οποίος παλαιότερα τον είχε προστατέψει από την έχθρα του Σαούλ). Όμως οι άρχοντες των Αμμωνιτών παρεξήγησαν την ενέργεια αυτή του Δαβίδ και θεώρησαν ότι οι απεσταλμένοι του Δαβίδ ήσαν κατάσκοποι, και τους κατεξευτέλισαν. Το αποτέλεσμα, στον πόλεμο που επακολούθησε, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άπο 40.000 μαχητές. Πόσα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από σκέτη παρεξήγηση!
Συμβαίνει κάποτε να μή προσέξαμε τι ακριβώς μας είπε ο άλλος και δώσαμε τη δική μας ερμηνεία. Μπορεί ο φίλος μας π.χ. να μας ανεκοίνωσε κάτι, να το ξεχάσαμε, και μετά που το ακούσαμε από άλλον, να του κάνουμε φρικτά παράπονα, γιατί τάχα το έκρυψε από μας, και βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα εις βάρος του! Άπειρες οι αφορμές. Σε αυτές τις περιπτώσεις να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη μνήμη μας ή στην κρίση μας. Σαν άνθρωποι, μπορεί να πέφτουμε έξω στην κρίση μας ή να ξεχάσαμε κάτι και να μή το θυμόμαστε. Μην επιμένουμε στη γνώμη μας ότι αυτή είναι η σωστή. Να μη αντιμετωπίζουμε τον άλλον με καχυποψία, αλλά με αγάπη· και η αγάπη, όπως μας λέγει ο Απ. Παύλος "όλα τα ανέχεται, σε όλα εμπιστεύεται, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει" (Α' Κορ.13,7).
Ένας πρακτικός τρόπος να λύουμε τις παρεξηγήσεις είναι, όταν βλέπουμε ψυχρή την συμπεριφορά του άλλου απέναντί μας και υποψιαζόμαστε ότι κάποια παρεξήγηση έχει παρεισφρήσει στην καρδιά του, να μη διστάζουμε να τον πλησιάζουμε με καλωσύνη και αγάπη, ώστε άν αισθάνεται κάτι εις βάρος μας, από κάποια παρεξήγηση, να του δίνουμε τη σωστή εξήγηση και να φεύγει η ψυχρότητα. Άν, δε, διαπιστώσουμε ότι δικαιολογημένα, από κάποιο δικό μας σφάλμα, έχει στενοχωρεθεί με ταπείνωση να του ζητήσουμε συγγνώμη, για να επέλθει η συμφιλίωση. Αυτό δέν μας συνιστά και ο Κύριός μας; "όταν..θυμηθείς πως ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου..πήγαινε να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου"(Ματθ.5,23-24).
Το ίδιο να κάνουμε όταν κι εμείς έχουμε παρεξηγήσει την συμπεριφορά του άλλου και δέν αισθανόμαστε άνετα απέναντί του. Μην αφήνουμε αυτό το βάρος να ψυχραίνει τις σχέσεις μας με τον συνάνθρωπό μας. Να βρούμε την κατάλληλη ώρα και με κατανόηση και αγάπη να του πούμε αυτό που αισθανόμαστε απέναντί του, ζητώντας του συγγνώμη γι αυτό που αισθανθήκαμε εις βάρος του και που μπορεί να είναι άδικο. Έτσι, μέσα σε ειρηνική ατμόσφαιρα θα δώσει ο ένας στον άλλον τις αναγκαίες εξηγήσεις, θα φύγουν οι παρανοήσεις και θα επέλθει η ειρήνη και η χαρά στις καρδιές μας.

 

bullets