Η ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είναι κακό ο χριστιανός να προσπαθεί να αυξάνει όλο και περισσότερο την περιουσία του, ώστε να μη στερείται τίποτα και να ζεί ευτυχισμένος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το να εργάζεται τίμια ο χριστιανός για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την άνετη διαβίωση, τόσον του ιδίου όσον και της οικογενείας του, είναι θεάρεστον. Η Αγία Γραφή εξυμνεί την εργασία και τον εργατικόν άνθρωπο. Και ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς έδωσε το παράδειγμα, ασκώντας το επάγγελμα του ξυλουργού (Μάρκ. 6,3).
Ομως χρειάζεται να καθορίσουμε με σαφήνεια ποιά θεωρούμε απαραίτητα για τη διαβίωσή μας. Ο Απ. Παύλος μας συνιστά: "Όταν έχουμε τροφές και σκεπάσματα -ενδύματα, κατοικία- να αρκούμαστε σ´ αυτά" (Α' Τιμ.6,8). Να φροντίζουμε να είμαστε αυτάρκεις. Να μη γινόμαστε βάρος στους άλλους. Αλλά συνεχίζει ο Απόστολος: "Όσοι όμως θέλουν να πλουτίσουν πέφτουν σε πειρασμό, σε παγίδα του διαβόλου και σε πολλές επιθυμίες ανόητες και βλαβερές, που βυθίζουν τους ανθρώπους στην καταστροφή και στο χαμό.....Το χρήμα μερικοί το επιθύμησαν τόσο πολύ, ώστε πλανήθηκαν και απομακρύνθηκαν από την πίστη και πλήγωσαν τον εαυτό τους με βάσανα πολλά" (στίχ. 9-10). Τό πόσο αληθινά είναι τα λόγια αυτά του θεοπνεύστου Αποστόλου το βλέπουμε και στις ημέρες μας. Πόσοι πλούσιοι, που δεν ήξεραν πόσες καταθέσεις έχουν σε ξένες Τράπεζες, με παρανομίες επεδίωξαν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα πλούτη τους, με αποτέλεσμα, όταν αποκαλύφθηκαν οι απάτες τους σε βάρος του φτωχού λαού, εξευτελίστηκαν στην κοινωνία και οδηγήθηκαν στη φυλακή! Αλλά και όσοι διαφεύγουν τη δικαιοσύνη των ανθρώπων και τα εδώ δικαστήρια, είναι βέβαιο ότι δέν θα διαφύγουν την αιώνια καταδίκη τους στο παγκόσμιο δικαστήριο του Θεού!
Ο άνθρωπος που δέν αρκείται σ´ αυτά που έχει, και προσπαθεί με πάθος να αυξήσει την περιουσία του, ζει σε μια διαρκή αγωνία και ένα αθεράπευτο ψυχικό άγχος! Τόν πλεονέκτη δέν τον ικανοποιούν ποτέ όσα και αν αποκτήσει! Ποτέ δέν λέει φθάνει! Δέν χαίρεται αυτά που απέκτησε. Τον λυπούν αυτά που βλέπει σε κάποιους άλλους να έχουν, και τα οποία θεωρεί ότι αυτός τα στερείται. Ο πλεονέκτης είναι χειρότερος από τον μανιακό. Δεν λέγει ποτέ "φθάνει"! Και φυσικά αυτή η μανία, αυτή η ψυχική αρρώστια τον κατατυραννεί σε όλη του τή ζωή, και δέν του αφήνει περιθώρια να χαρεί τη ζωή της οικογενείας, της ευχάριστης επικοινωνίας με τους συνανθρώπους του, της κοινωνίας του με τον Θεό Πατέρα του. Αντίθετα, τη θέση του Θεού στην καρδιά του πλεονέκτη την έχει καταλάβει ο θεός "μαμωνάς"· αφού όπως είπε ο Κύριος: "δεν μπορείτε να δουλεύετε και για τον Θεό και για τον μαμωνά" (Ματθ. 24). Έτσι, αυτός που πασχίζει να αυξάνει τα πλούτη του με κάθε μέσον, τελικά, χάνει και την πίστη στον αληθινό Θεό (άν την είχε ποτέ) και καταντά ειδωλολάτρης· (πρβλ.Κολ.3,5 : "Απονεκρώστε...την πλεονεξίαν που είναι ειδωλολατρία").
Αλλά μη νομίσει κανείς ότι το πάθος της πλεονεξίας χτυπά μόνον τους πλουσίους. Είναι ένα πολύ επιθετικό μεταστατικό καρκίνωμα,που προσβάλλει κάθε άνθρωπο. Κάποιοι από αυτούς τους σημερινούς πλεονέκτες πλουσίους, αρχικά ήσαν απλοί άνθρωποι, χωρίς αξιόλογη περιουσία. Ίσως να αντιμετώπιζαν και στερήσεις στη ζωή τους. Μετά, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής τους έφεραν με πλούτη.
Αφού, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι η πλεονεξία αφαιρεί την ειρήνη και την αληθινή χαρά από τον άνθρωπο και του επιφέρει τόσα δεινά και στη γή και στον ουρανό, ας την αποφεύγουμε και να αρκούμαστε σε όσα πράγματι μας είναι αναγκαία, για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

 

bullets