Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν με κατηγορούν άδικα, δίκαιο δεν είναι να αντιδράσω και να τους εκδικηθώ; Αλλοιώς θα νομίζει ο κόσμος ότι είναι αλήθεια αυτά που με κατηγορούν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ας αναζητήσουμε την απάντηση στον λόγο του Θεού. Τι μας λέγει επ´ αυτού ο Ίδιος ο Θεός; "Εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω, λέγει Κύριος" (Ρωμ.12,19). Ο Απ. Παύλος που παραθέτει τους λόγους αυτούς του Θεού από την Π. Διαθήκη (Δευτ.32,35) προσθέτει: "Μη υπερασπίζετε τους εαυτούς σας, αγαπητοί, με εκδίκηση, γιατί αυτό είναι δουλειά του Θεού κατά την ώραν της κρίσεως" (στιχ.19).
Κατ´ αρχήν, άν οι κατηγορίες είναι άδικες, δέν θα πρέπει να μας ταράξουν την ψυχή! Άν ήταν δίκαιες θα έπρεπε να στενοχωρηθούμε, να μετανοήσουμε και να ζητήσουμε συγνώμη! Τις άδικες κατηγορίες να τις αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, με ηρεμία και ψυχραιμία. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε για τους κατηγόρους μας· "να προσεύχεστε για το καλό των διωκτών σας, να ζητάτε την ευλογία του Θεού γι αυτούς και όχι να τους καταριέστε" μας προτρέπει πάλι ο θεόπνευστος Απόστολος (στίχ. 14).
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφθούμε μήπως παρανοήθηκαν κάποιες ενέργειές μας ή λόγια μας και σχημάτισαν οι άλλοι λανθασμένες εντυπώσεις. Γι αυτό, με ηρεμία και καλωσύνη, για να βοηθήσουμε τόν άλλον να καταλάβει το λάθος του και να μάθει την αλήθεια, να ζητήσουμε να τον συναντήσουμε, αν αυτό είναι δυνατόν, η με κάποιον άλλον τρόπον, να του εξηγήσουμε την πραγματικότητα. Αν παραδεχθεί το λάθος του θα απαλλαγεί από την ενοχή των άδικων λόγων του, αν όχι, η ευθύνη παραμένει εξ ολοκλήρου δική του, και αφήνουμε το θέμα στα χέρια του Δίκαιου Θεού.
Αν πάλι καταλαβαίνουμε ότι το θέμα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, με τον καλύτερο τρόπο να διευκρινήσουμε σε όσους έλαβαν γνώση αυτών των κατηγοριών πως έχει η αλήθεια. Κατόπιν αυτών, να παύσουμε να ασχολούμαστε με τις άδικες κατηγορίες των άλλων, να τους συγχωρήσουμε, και να είμαστε βέβαιοι ότι κάποια μέρα θα λάμψει η αλήθεια!
Αυτό δέν συνέβη και με τον Ίδιον τον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν; Πόσες κατηγορίες εκτόξευσαν εναντίον Του οι Άρχοντες των Ιουδαίων! Και τι δέν του είπαν! Αλλά Εκείνος! "Λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόροι, πάσχων ουκ ηπείλει" μας λέγει ο Απ. Πέτρος, που παρακολουθούσε τη ζωή Του από κοντά (Α' Πέτρ.2,23).
Αλλά και όσοι με συνέπεια βάδισαν τον δρόμο του Χριστού, έτσι αντιμετώπιζαν τις άδικες κατηγορίες, που κάποτε ήταν φρικτές! Κάποιοι κατηγορήθηκαν άδικα για ανηθικότητες, για κλοπές, για απάτες, αλλά όλα αυτά τα αντιμετώπισαν με τον τρόπο που αναφέραμε πάρα πάνω. Μεταξύ αυτών είναι και ο γνωστός μας Άγιος Νεκτάριος. Τα όσα τον κατηγόρησαν τα αντιμετώπισε με ηρεμία, υπομονή, εμπιστοσύνη στον Δικαιοκρίτη Θεό, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί ο Άγιος της ανεξικακίας, υπομονής και καλωσύνης και οι κατήγοροί του δημόσια να εκδηλώνουν τη μετάνοιά τους για την άδικη και εφάμαρτη συμπεριφορά τους προς Αυτόν!
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και των Αγίων της Εκκλησίας μας, όσον φοβερές και αν είναι οι άδικες κατηγορίες εναντίον μας, θα διατηρούμε πάντοτε την πνευματική χαρά και την ειρήνη στην ψυχή μας !

 

bullets