Συνέβησαν Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ - ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΑ

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ - ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΑ

Με επίκεντρο τον εορτασμόν του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων του Θαυματουργού στον πρωτοβυζαντινό ιερό Ναό Του, όπου και ο Τάφος Του, στα Μύρα της Λυκίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε και τις γειτονικές πόλεις της Παμφυλίας Αλάγια (τ.Alanya) και Αττάλεια (τ. Antalya).

Το απόγευμα της Τετάρτης, 4 Δεκεμβρίου, χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σαββα, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου του Βουνού, Αλάγιας. Συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Δέρκων Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος, Σασίμων Γεννάδιος, ο Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου Νικόλαος, ο οικείος Ποιμενάρχης, τα άλλα μέλη της Ακολουθίας του Πατριάρχου και πλήθος πιστών.Συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κτίτωρ του ναού αυτού, ελέγετο Σάββας, και συνέπιπτε η πρώτη χοροστασία Οικουμενικού Πατριάρχου στον ναό που είχε κτίσει το έτος 1873, την ημέρα των ονομαστηρίων του, και το ότι τρισέγγονος του αοιδίμου Κτίτορα Σάββα Μανουλόγλου, ο Δημήτριος Ελευθ. χαβάτζας, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων προσκυνητών, συμπροσευχόμενος.
Ο δραστήριος Δήμαρχος Αλάνυας, είχε φροντίσει να επιδιορθωθεί ο δρόμος, που οδηγεί από την πόλη προς την ορεινή τοποθεσία, όπου βρίσκεται ο ναός, να τοθετήσει μεγάλες τέντες στην αυλή του, να φωταγωγήσει με ηλεκτρογενήτρια μέσα και έξω τον ναόν, και να εξυπηρετεί με τροχονόμους την διακίνηση των αυτοκινήτων των προσερχομένων πιστών.
Τους ύμνους της Εορτής απέδωσαν εξαίρετα ψάλτες του Πατριαρχικού Ιερού Ναού του Φαναρίου, με συμψάλλοντες Αγιορείτες Πατέρες.
Η συγκίνηση όλων- και κυρίως των εγκατεστημένων στην Αλάγια πιστών - κορυφώθηκε, όταν στο τέλος του Εσπερινού ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε Μέγαν Συγκελον του Οικουμενικού Θρόνου, τον Ιερομόναχο π. Αμβρόσιο Χοροζίδη, Εφημέριο του Πατριαρχικού Ναού Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος, κατά τους τελευταίους μήνες τελεί τις μηνιαίες θ. Λειτουργίες στον Άγ. Γεώργιο Αλάγιας.
Μετά την Προσφώνηση του οικείου Ποιμενάρχου, την οποία παραθέτουμε, προσφέρθηκε στον Πατριάρχη καλλιτεχνική απεικόνιση του Ναού του Αγ. Γεωργίου σε δίσκο, με χαραγμένες τις ευχαριστίες του ορθοδόξου ποιμνίου της Αλάγιας προς τον Πατριάρχη για την εξαιρετική τιμή, χαρά και ευλογία που χάρισε σε όλους, με την ιστορική αυτή επίσκεψή Του.
Στην εμπνευσμένη Ομιλία Του ο Πατριαρχης απηύθυνε λόγους οικοδομής στους πιστούς και εξέφρασε την αγάπη της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας προς τις χιλιάδες πιστούς, που έχουν έλθει από διάφορες χώρες, κυρίως σλαβόφωνες, και έχουν εγκατασταθεί μονίμως στην Αλάνυα, αλλά και τους πολυπληθείς επισκέπτες που έρχονται για αναψυχή στην πανέμορφη αυτή περιοχή.

Το πρωί της επομένης ημέρας, 5ης Δεκεμβρίου, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη θεία Λειτουργία, στον Ι. Ναό των Αγίων Παύλου του Αποστόλου και Αλυπίου του Κιονίτου Ατταλείας. Έψαλλε πολύ κατανυκτικά η ρωσόφωνη Χορωδία του Ναού. Αυτή ήταν η δεύτερη Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αττάλεια. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτην τον Ουκρανόν Ιερομόναχον π. Μιχαήλ Ανισιένκο, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, τακτικον Εφημέριον του Ναού.Η χαρά όλων και η συγκίνηση, κυρίως των Ενοριτών, για την έκτακτη αυτή τιμή προς τον Ιερέα τους,
πραγματικά δέν περιγράφεται. Ήταν μία δίκαιη αναγνώριση, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη της αφοσιώσεως του π. Μιχαήλ στο ποιμαντικό, κηρυκτικό
και αγιαστικό έργο του.
Παραθέτουμε την προσφώνηση του οικείου Ποιμενάρχου προς τον Παναγιώτατο Πατριάρχη.
Ακολούθησε ο οικοδομητικός λόγος του Πατριάρχη προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, κατα την διαρκεια του οποιου, δεν χωρούσε ο ναός και πολλοί παρακολουθούσαν από την αυλή.

Από το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, στον ομώνυμο ιερό ναό Του στα Μύρα, με Χοροστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου. Την επομένην, 6η Δεκεμβρίου, τελέστηκε Πατριαρχική, πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Δέρκων Απόστολος, πρ. Μαυροβουνίου Αθανάσιος (Πατριαρχείου Σερβίας), Πισιδίας Σωτήριος, Μύρων Χρυσόστομος, Σασίμων Γεννάδιος, Μεσογαίας Νικόλαος, Προύσης Ελπιδοφόρος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου Νικόλαος. Λόγω στενότητος χώρου, δέν λειτούργησαν πολλοί Ιερείς που είχαν προσέλθει από Αγιον Όρος, Κωσταντινούπολη, Αττάλεια, Ρόδο, ηπειρωτική Ελλάδα και Κύπρο, επικεφαλείς ομάδων προσκυνητών. Ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση διακοσίων Προσκυνητών από τη Ρόδο μόνον.
Μετά την θείαν Λειτουργίαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων παρέθεσε εορταστικόν γεύμα για τον Πατριάρχη και όλους τους Προσκυνητές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ στον κάτωθι σύνδεσμο:

http://fanarion.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5.html

Συνέβησαν Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ - ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΑ