Απαντήσεις Μητροπολίτου ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί στην Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπεται ο νηπιοβαπτισμός; Είναι δηλαδή σωστό οι άνθρωποι να βαπτίζονται από την νηπιακή ηλικία τους και όχι όταν μεγαλώσουν και αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να βαπτισθούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Για πολλούς λόγους η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της δεχόταν την βάπτιση των νηπίων, των οποίων οι γονείς ήσαν Χριστιανοί. Όπως είναι γνωστόν, οι γονείς έχουν την ευθύνη και το καθήκον να μεριμνούν από την ημέρα της γεννήσεως του βρέφους των για την σωματική, διανοητική και ψυχική ανάπτυξή του.

Οι γονείς διαλέγουν το όνομα που θα δώσουν στο παιδί τους, την γλώσσα που θα του μάθουν να ομιλεί, την εθνικότητα που θα πάρει, την εκπαίδευσή του και τόσα άλλα. Δεν περιμένουν να μεγαλώσει για να διαλέξει μόνο του το παιδί όλα αυτά. Οι ψυχολόγοι τονίζουν με έμφαση ότι όταν το πρόσωπο γνωρίζει «ποιος είμαι» είναι ισορροπημένο στην κοινωνία, αισθάνεται σιγουριά στην ζωή του και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Γι' αυτό οι γονείς, όπως φροντίζουν για την σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού των, αισθάνονται χρέος να του μεταδώσουν και την χριστιανική τους πίστη και να του εισαγάγουν στην μητρική αγκαλιά της Εκκλησίας τους με το Άγιο Βάπτισμα. Όπως φροντίζει η μητέρα να τρέφει το νήπιο με το ζωογόνο γάλα της, για την σωματική του ανάπτυξη, έτσι αισθάνεται αναγκαίο και να ζωογονεί την αγνή του ψυχή με την ουράνια τροφή, την Θεία Κοινωνία του Άγιου Σώματος και Αίματος του Χριστού. Έτσι προστατεύεται το παιδί από τις ενέργειες του πονηρού. Αποκτά κατά την ώρα του βαπτίσματος τον δικό του Φύλακα Άγγελο, που τον προστατεύει από κάθε σωματικό και πνευματικό κίνδυνο. Σαν μέλος της Εκκλησίας το βαπτισμένο παιδί μπορεί να συμμετέχει και στα άλλα αγιαστικά μέσα της Εκκλησίας και γνωρίζει τι να πιστεύει και πώς να ζει.

Γι' αυτό όσοι αξιωθήκαμε να γεννηθούμε από Ορθοδόξους γονείς και να γνωρίσουμε τον Χριστό από μικρά παιδιά αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τους γονείς μας, (μαζί με όλα τα' άλλα που μας χάρισαν) και για τον θησαυρό της Ορθοδόξου πίστεως που κληροδότησαν.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ