Απαντήσεις Μητροπολίτου ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΠΤΙΣΘΗΚΕ

ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΠΤΙΣΘΗΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αφού το βάπτισμα γίνεται για να καθαρίζεται ο άνθρωπος από τις αμαρτίες του, γιατί ο Χριστός που δεν είχε αμαρτίες βαπτίστηκε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Βεβαίως ο Ιησούς Χριστός ήταν αναμάρτητος και δεν είχε ανάγκη να βαπτισθεί. Αυτό φάνηκε, το ότι δηλαδή δεν είχε αμαρτία καμία και από το εξής γεγονός. Αυτοί που βαπτίζονταν στον Ιορδάνη ποταμό, την ώρα που ήταν μέσα στο νερό εξομολογούνταν στον Βαπτιστή Ιωάννη τις αμαρτίες τους (Μάρκ.1,5). Ο Ιησούς όμως όταν μπήκε στα νερά του Ιορδάνη, επειδή δεν είχε τίποτε να εξομολογηθεί, χωρίς να παραμείνει στο νερό, βγήκε αμέσως έξω. Τότε γιατί βαπτίσθηκε;

Την απάντηση την έδωσε ο Ίδιος ο Κύριος.

Όταν ο Βαπτιστής Ιωάννης φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα αντιλήφθηκε ότι είχε μπροστά του τον Μεσσία Χριστό, τον Οποίον περίμενε η ανθρωπότης, αρνήθηκε να τον βαπτίσει. «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτισθώ από Εσένα και Συ έρχεσαι σε μένα για να βαπτισθείς»; του είπε. (Ματθ.3,14). Και ο Ιησούς του έδωσε την απάντηση: «Άφησε τώρα τις αντιρρήσεις. Διότι και με αυτό το βάπτισμα πρέπει να εκπληρώσω κάθε εντολήν του Θεού» (Ματθ.3,15). Ο ίδιος ο Θεός είχε δώσει εντολήν (Λουκ.3,2-3) στον Ιωάννη να βαπτίζει τους ανθρώπους. Γι' αυτό ο Ιησούς, ο οποίος δέχθηκε να γίνει άνθρωπος, όμοιος σε όλα μ' εμάς, θέλησε να ταπεινωθεί και σ' αυτό το σημείο και να ζητήσει από τον δούλο Του Ιωάννην να τον βαπτίσει.

Έτσι: ο Κύριος μας με το ταπεινωτικό γι' Αυτόν βάπτισμα Του θέλησε να γίνει υπόδειγμα για μας, ώστε και εμείς να υπακούομε στις εντολές του Θεού και να ζούμε κατά το θέλημά Του.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας προσθέτουν και ένα ακόμη λόγο, για τον οποίον βαπτίσθηκε ο Χριστός, στην αρχή της δημοσίας δράσεώς Του, στον Ιορδάνη, όπου υπήρχαν πολλοί άνθρωποι: Για να ακούσουν την φωνή του Θεού Πατέρα «Συ είσαι ο Υιός μου ο αγαπητός» (Μαρκ.1,11) να γίνει έτσι γνωστός ως ο Αναμενόμενος Μεσσίας και να πιστεύσουν οι άνθρωποι στην διδασκαλία Του.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΠΤΙΣΘΗΚΕ