Πνευματική Κληρονομιά Ευλάβεια και Παραδόσεις ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΟΙ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΕΣ

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΟΙ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΕΣ

Στις αρχές του 20ου αιώνα δεν εκδίδετο καμμιά εφημερίδα στην Αττάλεια. Ούτε περιοδικό ή βιβλίο. Μερικοί που ήταν συνδρομητές γραμμένοι στις εφημερίδες της Σμύρνης, την «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» και την «ΑΝΑΤΟΛΗ», έφερναν τα φύλλα αυτά και τα μοίραζαν χέρι με χέρι στους υπόλοιπους Ατταλειώτες που κυριολεκτικά τα καταβρόχθιζαν.

Η «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» ήταν γραμμένη στα Ελληνικά ενώ η ΑΝΑΤΟΛΗ στα Τούρκικα, με γράμματα Ελληνικά (στην Καραμανλική). Οι Ατταλειώτες αγαπούσαν τα φύλλα εκείνα με τις διάφορες ρομαντικές και συναρπαστικές αφηγήσεις τους.

Η Κοινοτική της βιβλιοθήκη πάλι, δεν είχε αρκετά εξωσχολικά βιβλία για ανάγνωση. Ήταν αρκετά παλαιά βιβλιοθήκη που είχε ιδρυθεί από τον αείμνηστο Μητροπολίτη μας τον Γεράσιμο Τανταλίδη το 1903. Πλουτίστηκε αρχικά από τον ίδιο τον ιδρυτή Μητροπολίτη Πισιδίας με 500 τόμους και σ' αυτούς προστέθηκαν άλλοι τόσοι ακόμα.

Τα στοιχεία τούτα τα παίρνουμε από δημοσίευση της εφημερίδας ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον τόμο του 1905. Υπήρχαν όμως στην Αττάλεια και ιδιωτικές βιβλιοθήκες απ' όπου δανειζόντουσαν οι Ατταλειώτες διάφορα περιπετειώδη βιβλία με πολλές σελίδες που τα διάβαζαν για μήνες ολάκερους. Για παράδειγμα, αναφέρω μερικά απ' αυτά : «Η Αρτοπώλης των Παρισίων, Αι δύο ορφαναί, Ο περιπλανώμενος Ιουδαίος, Ο Κόμης Μοντεχρήστος, Ο Γιάννης Αγιάνης (Οι Αθλιοι), Ο Τζεφακέρ Αλέκο Φαβίνι, Ο Αρχισιδηρουργός κλπ.».

Αγαπημένο ανάγνωσμα επίσης των Ατταλειωτών ήταν και οι ιστορίες από την εποχή των πρώτων Χριστιανών όπως η «Φαβιόλα», ο «Μπεν-Χουρ», ο «Μεγάλος Ψαράς», το «Κβο-Βάντις» και άλλα. Ακόμα, διάβαζαν την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη στην Καραμανλική, τους βίους των Αγίων, την Σύνοψη, Βυζαντινές ιστορίες, ιστορίες από την αρχαιότητα και διάφορα άλλα. Δεν παρέλειπαν τον ονειροκρίτη και αυτοί με την μικρότερη μόρφωση, διάβαζαν τον Καζαμία, τον Αλέξιο, τον Αγαθάγγελο και άλλα.


Από το βιβλίο «ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΕΣ» Τόμος Β΄, Σελ. 26

Πνευματική Κληρονομιά Ευλάβεια και Παραδόσεις ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΟΙ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΕΣ