Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ I. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ I. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Λεοντίου που είναι ο τοπικός προστάτης Άγιος της Παμφυλίας, βρέθηκαν με τρόπο ασυνήθιστο, σχεδόν θαυματουργό, όπως περίπου κι όλα τα ιερά λείψανα Αγίων και οι σχετικές εικόνες.

 

Κάποιος θεοφοβούμενος Χριστιανός, είδε στον ύπνο του ολοζώντανο τον Άγιο που του σύστησε να πάρει τον παπά της ενορίας του και μαζί, να πάνε στο χωριό Μούρτανα (αρ­χαία Πέργη). Εκεί, να σκάψουν σ' ένα ορισμένο σημείο και θα βρουν τα λείψανά του. Στη συνέχεια, ο Άγιος υπόδειξε πως έπρεπε να μεταφερθούν στην πόλη και να τοποθετηθούν σε εκκλησιά. Ο χριστιανός που είδε το όνειρο, έτρεξε αμέσως στον παπά και μετέφερε το μήνυμα του Αγίου. Ωστόσο, ο παπάς δεν του 'δωσε σημασία και ούτε τ' όνειρο του πίστεψε. Τότε, ο Άγιος παρουσιάστηκε στο όνειρο του ίδιου του παπά και επιταχτικά τώρα, τον πρόσταξε να εκτελέσει την παραγγελία που είχε δώσει.

Τώρα πια ο παπάς πίστεψε και πήρε στα σοβαρά τα λόγια του ενορίτη του. Τον έκρινε σαν «εκλεκτό» του Αγίου και μετά από συγκατάθεση και των Δημογερόντων, τον πήρε μαζί του και κίνησαν αντάμα να βρουν το μέρος που είχε υποδείξει ο Άγιος. Πραγματικά, σαν έφτασαν εκεί, έσκαψαν το μέρος που τους υπέδειξε και βρήκαν τα ιερά οστά. Τα μάζεψαν προσεχτικά όλα, τα έβαλαν σ' ένα δισάκι (χεϊμπέ), τα φόρτωσαν σε ένα γαϊδούρι και πήραν το δρόμο να γυρίσουν πίσω. Όταν έφτασαν στην πόλη και μαθεύτηκε πως έφεραν τα κόκκαλα του Αγίου Λεοντίου, άρχισε άλλη ιστορία. Οι δυο ενορίες, της Παναγίας η μία, του Άη-Δημήτρη η άλλη, άρχισαν να διεκδικούν τα άγια λείψανα η κάθε μια για λογαριασμό της. Τέλος, μετά από πολλές συζητήσεις αποφασίστηκε ν' αφήσουν το ζωντανό, το γαϊδού­ρι δηλαδή, με τα άγια λείψανα, λέφτερο και σ' όποια συνοικία της πόλης πάει μονάχο του το ζώο, σε κείνης της συνοικίας την εκκλησιά να μείνουν τα άγια λείψανα. Το ζώο τράβηξε κατά την συνοικία του Άη-Δημήτρη και λένε μάλιστα πως πήγε και στάθηκε μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας του.

Έτσι αποφασίσθηκε τα ιερά λείψανα του Αγίου Λεοντίου να στεγαστούν στον Άγιο Δημήτριο. Οι Επίτροποι φρόντισαν να φτιάξουν ασημένια λειψανοθήκη όπου ετοποθέτησαν τα ιερά οστά του Αγίου. Μια των Κυριακών πανηγυρίσθηκε το γεγονός με θεία Λειτουργία, αρτοκλασία κ.λπ. Ο κόσμος με πολλή ευλάβεια περνούσε και προσκυνούσε τα Άγια Λείψανα. Στη συνέχεια, έδινε συγχαρητήρια στους Επίτροπους που στέκονταν εκεί και σεμνο-καμάρωναν. Πρόεδρος των Επιτρόπων ο θρήσκος κι αγαθός Παντελής Θεοφάνογλου.

Κάποια φορά, έφτασε και η σειρά του Μιχαήλ-Αγά να προσκυνήσει. Ο συμπατριώτης μας αυτός ήταν από τους μορφωμένους στην Αττάλεια. Είχε χιούμορ και τα πειράγματά του τα ξεχώριζε πάντα, φίνα σπιρτάδα. Έκανε λοιπόν το Σταυρό του, προσκύνησε τα Άγια Λείψανα και μετά, στράφηκε στους επίτροπους και απευθυνόμενος στον Θεοφάνογλου είπε:

- Παντέλ-εφέντη, άξιοι συγχαρητηρίων είστε όλοι. Αν κατορθώσετε να φέρετε και τα λείψανα της Μεταμορφώσεως τότε το έργο σας θα είναι συμπεπληρωμένο!!! Ο Παντέλ-αγάς τότε κολακεύθηκε και χωρίς δισταγμό απάντησε:

- Θα γίνη κι αυτό. Θα γίνη κι αυτό με τη δύναμη του Θεού!

 

 

Κάντε κλίκ εδώ για να διαβάσετε τη βιογραφία του Αγίου Λεοντίου

Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ I. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ