Συνέβησαν ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2016

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2016

kirygma-orthodoksias-2017

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας εφέτος στους Ι.Ν. Αγίου Παύλου-Αγίου Αλυπίου Ατταλείας και Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάγιας, με συμμετοχή πολλών πιστών.
Κατά την θείαν Λειτουργίαν αναγνώστηκε η σχετική Ομιλία του Μητροπολίτου Πισιδίας π. Σωτηρίου, την οποία και παραθέτουμε.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

"Διά πίστεως ἔφραξαν στόματα λεόντων, ἔσβεσαν δύναμιν πυρός,
ἔφυγον στόματα μαχαίρας, ἐνεδυναμώθησαν ἀπό ἀσθενείας"
(Ἑβρ. 11,33-34)
Σήμερα Α΄ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία μας προβάλλει τη νίκη της Ορθoδόξου πίστεως απέναντι σε όλους εκείνους που πολεμούσαν την προσκύνηση των ιερών εικόνων. Συγχρόνως διατρανώνει ότι οι πιστοί δεν προσκυνούμε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες, αλλά τα ιερά πρόσωπα που απεικονίζουν.
Στο αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε ο Απόστολος Παύλος υπενθυμίζει στους Εβραίους που είχαν γίνει Χριστιανοί τα κατορθώματα των προγόνων τους. Εκείνοι πίστευαν στον Θεό, χωρίς να έχουν γνωρίσει ακόμη τον Ιησού Χριστό: ο Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων έκλεισε τα στόματα των άγριων θηρίων και με την πίστη του σώθηκε. Οι τρεις παίδες, μέσα στο αναμμένο καμίνι που τους είχαν ρίξει, με την προσευχή τους μετέτρεψαν τη φλόγα σε δροσιά και δεν έπαθαν απολύτως τίποτε. Ο Δαβίδ πίστευε ακράδαντα ότι ο Θεός θα τον προστατεύσει και τελικά γλίτωσε από το σπαθί του εχθρού του. Και όταν ἀρχισε να κηρύσσεται το Ευαγγέλιο της χάριτος και της αληθείας, από τους Αποστολικούς χρόνους μέχρι σήμερα, η ιστορία της Εκκλησίας μας είναι γεμάτη από τα κατορθώματα των ηρώων της πίστεως.
Στους πρώτους αιώνες οι διώκτες έριχναν τους χριστιανούς που αρνούνταν να προσφέρουν θυσία στον ειδωλολάτρη Αυτοκράτορα μέσα στη φωτιά, για να τους κάψουν ζωντανούς. Όμως η φωτιά έσβηνε, κατά τρόπο παράδοξο, όπως συνέβη με τον Άγιο Κρήσκη στα Μύρα της Λυκίας. Άλλους τους έριχναν στα ρωμαϊκά αμφιθέατρα, για να τους κατασπαράξουν οι τίγρεις και τα λιοντάρια, γιατί δεν λάτρευαν τα είδωλα, αλλά ομολογούσαν θαρρετά την πίστη τους στον Χριστό. Όμως τα άγρια εκείνα θηρία ημέρευαν με την προσευχή των μαρτύρων και κάθονταν ήσυχα κοντά τους. Αυτό συνέβη και με την Αγία Θέκλα στο Αμφιθέατρο της Αντιόχειας της Πισιδίας. Κάποιους, μετά από φρικτά μαρτύρια, τους έκλειναν την νύχτα στη φυλακή αιμόφυρτους. Την επόμενη ημέρα, όταν τους έστηναν πάλι στο δικαστήριο, για να τους εξαναγκάσουν να αρνηθούν την πίστη τους, τους έβλεπαν υγιέστατους χωρίς κανένα σημάδι από τις πληγές. Αυτό συνέβη με την Αγία Μαρίνα στην Πισιδία!
Μετά από αυτά τα θαυμαστά που συνέβαιναν με τους χριστιανούς, πολλοί ειδωλολάτρες πίστευαν στον Χριστό και η Εκκλησία του Χριστού, παρ' όλους τους διωγμούς, συνεχώς μεγαλουργούσε, αύξανε και επεκτεινόταν σε Ανατολή και Δύση.
"Μεγάλα τά τῆς πίστεως κατορθώματα" αναφωνεί ο υμνωδός!

Παρόμοια κατορθώματα επιτέλεσε η πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών για την υπεράσπιση της αληθινής διδασκαλίας της Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας. Μετά τους τρεις αιώνες διωγμών των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες, άρχισαν να διαδίδονται οι επικίνδυνες δοξασίες των αιρετικών, που διήρκησαν έξι αιώνες. Η Εκκλησία, με τις Οικουμενικές Συνόδους που κατά καιρούς συγκάλεσε, διατύπωσε με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος την αλήθεια για τον Τριαδικό Θεό, για τον Ιησού Χριστό και το κοσμοσωτήριο έργο του, την Υπεραγία Θεοτόκο.Στην Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδο (787) η Εκκλησία διατράνωσε την τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων και το έτος 843 καθιέρωσε την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Έκτοτε κάθε χρόνο, σε όλους τους Ορθοδόξους ναούς εορτάζεται ο θρίαμβος της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά των διωκτών της, που επιδίωξαν τον αφανισμό της. Η Εκκλησία πολεμήθηκε σκληρά αλλά με την πίστη των μελών της, που τους ενέπνεε ο Τριαδικός Θεός, δεν νικήθηκε. Ισχύουν πάντοτε τα λόγια του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου: "Τέτοιο μεγαλείο έχει η Εκκλησία. Όταν την πολεμούν, νικάει· όταν την βρίζουν γίνεται λαμπρότερη· δέχεται τραύματα και δεν πέφτει από τις πληγές· κλυδωνίζεται, αλλά δεν καταποντίζεται· δοκιμάζεται από τρικυμίες, αλλά δεν υφίσταται ναυάγιο· παλεύει, αλλά μένει αήττητη · αγωνίζεται, αλλά δεν νικιέται".

Αυτή η αδιάψευστη πνευματική εμπειρία ενδυναμώνει την πίστη και των σημερινών Χριστιανών μπροστά στις διώξεις, τις σφαγές, στο μαρτύριο, τις συκοφαντίες, στις αδικίες, που συμβαίνουν στην κοντινή μας γειτονιά και μακρύτερα στον κόσμο.
Οι νικηφόροι αγώνες των ηρώων της πίστεως, δίνουν και σε όλους εμάς έμπνευση, τόλμη και δύναμη, ώστε να παραμένουμε ενωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία Του, για την οποία ο ίδιος έδωσε το αίμα Του και στη συνέχεια οι χορείες των μαρτύρων της πίστεώς μας .

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

ο Κύριος έχει προαναγγείλει ότι θα εμφανιστούν ψευδομεσίες και ψευδοπροφήτες -σαν αυτούς που ακούμε κατά καιρούς- για να παραπλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς πιστούς (Ματθ.24,24). Γι αυτό μας προτρέπει: Προσέξτε μη ξεγελαστείτε (Λουκ. 21,8). Όποιος μείνει σταθερός στην πίστη μέχρι τέλους αυτός θα σωθεί (Ματθ. 24,13).
Και ο Απ. Παύλος μας προτρέπι: "Αγρυπνείτε, μένετε στερεοί στην πίστη. Να είστε γενναίοι και δυνατοί" (Α' Κορ. 16,33).
Με εφόδιο, λοιπόν, αυτή την πίστη, που διεφύλαξαν με πολλές θυσίες οι πατέρες μας και μας την παρέδωσαν, ας δώσουμε κι εμείς αντάξια μαρτυρία, για να αξιωθούμε της αιώνιας ζωής, στην οποίαν μας κάλεσε ο Θεός! ( Α' Τιμ. 6,12).

Από την λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στον Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας, Αλάγιας

Συνέβησαν ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2016