Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας
Ο αγώνας εναντίον του πονηρού (18/04/2021)
- Λεπτομέρειες
- 16 Απριλίου 2021
- N Econonomou
Κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ιδιαίτερα έντονος είναι ο αγώνας του Ορθοδόξου χριστιανού κατά του πονηρού, με την νηστεία και την προσευχή. Στο Μεγάλο Απόδειπνο προσευχόμαστε: "Κύριε...λύτρωσαι ἡμᾶς ἀπό πάσης ταραχῆς καί δειλίας τῆς ἐκ του διαβόλου ἡμῖν προσγινομένης" (Εὐχή Μεγάλου Βασιλείου, Μεγάλου Ἀποδείπνου). Και στο τέλος της θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων "παράσχου καί ἡμῖν Ἀγαθέ, τάς κεφαλάς τῶν ἀοράτων δρακόντων συνθλάσαι" (Εὐχή Ὀπισθάμβωνος).
ΤΟ ΠΟΝΗΡΟΝ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ
- Λεπτομέρειες
- 11 Απριλίου 2021
- N Econonomou
Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που διανύουμε την περίοδο αυτή, όπως του Μεγάλου Αποδείπνου και τη θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, καθώς και οι Ευαγγελικές περικοπές, όπως η σημερινή, αναφέρονται στην εκζήτηση της προστασίας του Θεού από τις επιθέσεις του πονηρού. Ο Κύριος στην Προσευχή που μας έδωσε ως πρότυπον, γνωστή ως "Κυριακή Προσευχή", μας υπέδειξε να παρακαλούμε τον Ουράνιο Πατέρα να μας προστατεύει και γλιτώνει από τον πονηρό (Ματθ. 6,13).
Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (04/04/2021)
- Λεπτομέρειες
- 03 Απριλίου 2021
- N Econonomou
Ο Τίμιος Σταυρός, το σύμβολον της αγάπης και της θυσίας και η προεικόνιση της Ανάστασης, κατέχει μοναδική θέση τόσον στην χριστιανική πίστη όσον και στη λατρεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι το σύμβολο, που έχει επηρεάσει όσο τίποτε άλλο την χριστιανική τέχνη, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, ποίηση, μουσική.
Από νωρίς, μεγαλοπρεπείς ναοί κτίζονται σε σχήμα σταυρού. Ως επιστέγασμα κάθε ναού στο υψηλότερο σημείο στήνεται ο σταυρός. Τα εικονοστάσια και όλα όσα χρησιμοποιούνται στην κοινή λατρεία, διακοσμούνται με τον σταυρό. Περίτεχνοι σταυροί ευλογίας τοποθετούνται πάνω στην Αγία Τράπεζα για να ευλογεί ο Λειτουργός τον λαό. Ο σταυρός χρησιμοποιείται για τον αγιασμό των υδάτων. Ο σταυρός κρεμάται στο στήθος του νεοφώτιστου για να τον προστατεύει από κάθε ορατό και αόρατο εχθρό και να τον ενισχύει και ενδυναμώνει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του στον πνευματικό του αγώνα. Πίσω από την Αγία Τράπεζα, που συμβολίζει τον Κενό Τάφο του Αναστάντος Κυρίου, στήνεται ο Τίμιος Σταυρός ως σύμβολο της σταυρικής Του θυσίας για την σωτηρία του κόσμου.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ (28/03/2021)
- Λεπτομέρειες
- 27 Μαρτίου 2021
- N Econonomou
Το θέμα της υγείας και θεραπείας των ασθενών κατέχει σημαντική θέση τόσον στη θεία Λειτουργία, όσον και γενικότερα στην κοινή λατρεία των πιστών. Κατά τη θεία Λειτουργία, μετά την Κυριακή προσευχή, "Πάτερ ἡμῶν", ο Λειτουργός, προ του καθαγιασμένου Αγίου Σώματος και Αίματος του Κυρίου, ικετεύει τον Κύριο: "Δέσποτα...τούς νοσοῦντας ἴασαι, Σύ πού εἶσαι ὁ ἰατρός τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων ἡμῶν". Συχνά δε, αναπέμπεται η δέηση: "Ὑπέρ ... ὑγείας καί σωτηρίας..." των χριστιανών.
Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ (21/3/2021)
- Λεπτομέρειες
- 20 Μαρτίου 2021
- N Econonomou
Στη θεία Λειτουργία και στις Ιερές Ακολουθίες αναπέμπονται δεήσεις ὑπέρ τῶν Ὀρθοδόξων χριστιανῶν. Εξ άλλου η σημερινή Κυριακή χαρακτηρίζεται ως Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ας δούμε λοιπόν, σήμερα τις δύο αυτές σχετικές έννοιες Ορθοδοξία και Ορθόδοξος χριστιανός.
Η Εκκλησία μας είναι γνωστή ως Ορθόδοξη Εκκλησία. Όμως ο επίσημος τίτλος της, όπως αναγράφεται στο Σύμβολο της Πίστεως είναι: "Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία". Εκεί δεν αναγράφεται η λέξη Ορθόδοξη. Από πού λοιπόν, προήλθε ο νέος αυτός τίτλος και τι σημαίνει;
Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ (14/03/2021)
- Λεπτομέρειες
- 13 Μαρτίου 2021
- N Econonomou
Κατά τη θεία Λειτουργία τρία κύρια αιτήματα απευθύνουμε προς τον Θεό:
α) Να μας αξιώσει ο Κύριος με βαθειά ευλάβεια και θερμή αγάπη να λατρεύουμε τον Τριαδικό Θεό, β) με καθαρή συνείδηση να μετέχουμε στη θεία Κοινωνία του Αγίου Σώματος και Αίματος του Χριστού, χωρίς κίνδυνο να κατακριθούμε, και γ) τελικά να αξιωθούμε της Βασιλείας των ουρανών (βλ. τέλος Β' Εὐχῆς τῶν Πιστῶν).